Goed onderhandelen, hoe doe je dat?

Goed onderhandelen, hoe doe je dat?

In dit artikel kun je informatie en tips lezen over hoe je goed kunt onderhandelen. Je kunt er tevens voor kiezen hierin een cursus te volgen bij een bedrijf die meerdere trainingen aanbiedt, kijk maar eens op Cursus onderhandelenSuccesvol onderhandelen is een vaardigheid die je niet altijd vanaf het begin goed hanteren kan. Daarom hebben we een lijst met tips opgesteld die je hierin kunnen ondersteunen. Onderhandelen is een proces waarin je andermans voorwaarden en belangen vaststeld, waarna je een uitkomst krijgt die voor beide partijen acceptabel is. Daarom geldt het doel een win/win situatie te creëren. Onderhandelen kan in vele situaties plaatsvinden. Of je nu op je werk onderhandelt of een ondernemer bent, er zijn vele gelegenheden denkbaar waarin dit plaats kan vinden.

De eerste tip die we je mee kunnen geven is dat een goede voorbereiding het halve werk is. Wanneer je je namelijk weinig of maar voor de helft voorbereid kun je de onderhandeling namelijk vaak niet succesvol eindigen. Zo is het aan te raden goed te bedenken wat je wil bereiken in het gesprek, een inschatting te maken wat de tegenpartij wil, hoe veel personen überhaput aanwezig zullen zijn en hoelang de onderhandeling kan duren. Soms kan het namelijk plaats vinden dat de andere partij trucs inbrengt om een onderhandeling langer te laten duren, en door vooraf te bepalen hoelang het duurt kun je dit voorkomen.

Probeer tijdens het gesprek ook te blijven vragen wat je zelf belangrijk vindt. Formuleer bijvoorbeeld duidelijk je doelen. 'Nee' heb je, en 'ja' kun je krijgen. Bedenk je verder ook dat je niet voor een ander kunt denken. Het kan namelijk voorkomen dat de tegenpartij meer of minder over heeft dan wat je zelf had bedacht. Het is tijdens het gesprek ook aan te raden te kijken naar de belangen die je gemeenschappelijk hebt met de andere partij. Wanneer deze voldoende aanwezig zijn kun je de deal makkelijker door laten gaan. Bedenk wel dat er sprake is van geven en nemen. Je kunt proberen de tegenpartij iets aan te bieden wat minder waardevol is voor jouzelf, en dan kun je misschien iets terug krijgen wat meer waarde heeft voor jou. Wanneer je dit op een goede manier doet kunnen beide partijen erop vooruitgaan. 

Zoals eerder vermeld kun je bij Learnit diverse cursussen volgen die je kunnen helpen op het gebied van werk. Wanneer je bijvoorbeeld niet alleen bezig bent met onderhandelen, kun je ook terecht op deze website. Je kunt bijvoorbeeld ook een Cursus verkoop doen wanneer je een product of dienst wil verhandelen, waarin je de belangrijkste basisprincipes omtrent het begrip verkopen leert.

 

 


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Annekoos, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.