Een live streaming studio opzetten: hoe doet je dat?

Een live streaming studio opzetten: hoe doet je dat?

"Live streaming studio" is al een tijdje een populaire term in de live streaming sector. De wereldwijde live streaming industrie was in 2022 bijna 1 miljard euro waard. Dit zal in 2028 rond de 4.5 miljard euro zijn. Van B2B tot entertainment - diverse sectoren maken gebruik van live streaming voor verschillende doeleinden. 

Met de vele use cases van live streaming, zoals executive meetings, product & feature lanceringen, live evenementen en andere, is de vraag naar live streaming platforms aanzienlijk toegenomen. Hoewel een kwaliteit live streaming platform noodzakelijk is voor professionele live streaming, zijn er ook andere factoren om te overwegen, zoals de verwachte functies en oplossingen van een live streaming platform, live streaming software, de beschikbare live streaming platforms in de markt, welke andere setups nodig zijn, of hoe de complete live streaming studio te bouwen. In deze blog geven we je een volledige uitleg voor het maken van een live streaming studio.Wat is een live streaming studio?

Een live streaming studio is een complete opstelling inclusief de ruimte, de betrokken techniek en andere apparatuur, om jou professioneel je evenementen, shows, vergaderingen etc. te laten livestreamen. Een live streaming studio maakt het gemakkelijker voor je om te live streamen zonder dat je door het gedoe van het opzetten van alles voordat je live stream elke keer. Hoewel velen de voorkeur geven aan een live streaming studio thuis, kan je ook kiezen voor een meer professionele live streaming studio opstelling in je kantoorruimte.

Tenzij de meeste van je live evenementen of shows buiten plaatsvinden, is het raadzaam om je live streaming studio op te zetten om de taak te vergemakkelijken en de workflow met betrekking tot live stream hosting en het regelen van de hele set-up te stroomlijnen. Het beste is om te kiezen voor een mobiele studio.

Wat is belangrijk bij het opzetten van een live studio

Het maakt niet uit of je een beginner of expert in live streaming bent, het is aanbevolen om je live streaming studio aan het begin op te zetten. Hier hebben we de stappen opgesomd om een live streaming studio op te zetten.

Kies de juiste ruimte

De eerste stap voor het opzetten van een live streaming studio is het kiezen van de juiste ruimte ervoor. Het kan een studioruimte zijn, of een andere ruimte in je huis of kantoor die geschikt is voor alle regelingen. Een paar aandachtspunten waar je op moet letten bij het bepalen van de ruimte voor je live streaming studio:

  • Hoe ruim is het?
  • Is het geschikt voor alle technische en andere voorzieningen?
  • Hoe is de natuurlijke verlichting en de positionering van de ruimte?
  • Hoe is het interieur van de ruimte?
  • Moeten de muren worden geschilderd, de tegels worden vervangen, enzovoort?
  • Hoe lang kan het duren om de ruimte klaar te maken voor live streaming?

Audio- en videobronnen instellen

Zodra je de ruimte hebt gekozen en die klaar is, is het tijd om de audio- en video-opstelling in de ruimte in te richten. Voor het vastleggen van video kan je de ingebouwde webcams gebruiken of een camcorder. Voor een betere kwaliteit is het echter raadzaam een kwaliteitscamcorder te gebruiken. Als je een professionele streamer bent of een streamingbedrijf runt, dan zou je voorkeur voor streamingkwaliteit 1080p of 4K moeten zijn. Zelfs voor beginners is het aan te raden om te kiezen voor camera's die minstens 720p kunnen streamen. Je kan ook videomixers gebruiken voor het samenvoegen van verschillende live-videobronnen om professionele visuele effecten te creëren.

Voor het vastleggen van kwaliteitsgeluid moet je kiezen voor een staande microfoon, XLR-microfoon (External Line Return) of USB. Hoewel audio van XLR-microfoons van hoge kwaliteit zijn en ook andere voordelen hebben, zoals verwisselbaarheid van componenten, veelzijdigheid, meer geschikt voor draagbaarheid, en andere, zijn ze vaak duur.

Je kan kiezen voor USB en staande microfoons binnen je budget. Je kan ook kiezen voor een lav mic die aan je kleding blijft hangen, als je je veel moet bewegen tijdens je live streaming. Ook de audio bitrate speelt hier een belangrijke rol. Met gemiddeld 320 kbps ben je verzekerd van audio van goede kwaliteit, terwijl voor audio van cd-kwaliteit de bitrate kan oplopen tot 1.411 kbps. Bij de keuze van je audio-opnameapparatuur moet je op deze factoren letten.

Een grote investering

Zoals je hierboven leest heb je best een hoop spullen nodig om je livestream proffesioneel op te zetten. De aanschaf van deze spullen kost simpelweg een hoop geld. Daarnaast kost het ook tijd om al deze spullen bij elkaar te zoeken en te kopen. Wil je niet al die rompslomp belanden? Dan kan het kiezen van een mobiele studio erg verstandig zijn. Bekijk de website van Objektiv die je hierin verder kunnen helpen.


© 2015 Mrnatuur, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.