Geld lenen kost geld

Geld lenen kost geld

De slogan 'geld lenen kost geld' zal niet geheel onbekend zijn voor de meeste mensen. Maar wat zijn nou eigenlijk de risico's van geld lenen en waarom wordt deze slogan gebruikt als een soort van waarschuwing? Het aangaan van een lening betekent simpelweg dat je iets leent wat je op dat moment zelf niet hebt. Hierdoor kun je op korte termijn in bepaalde behoeften voorzien. Maandelijks zul je een bedrag moeten betalen aan de kredietverstrekker binnen een vooraf afgesproken tijd. Maar waardoor kost geld lenen nou alleen maar meer geld?

 Rente

Geld lenen kost geld, omdat je te maken hebt met rente. Rente is een bepaalde vergoeding die betaalt wordt door degene die het geld leent. Dit komt voornamelijk voor bij leningen van een bank. Het rentepercentage bestaat uit een basisvergoeding en een opslag. Het daadwerkelijke percentage hangt af van de economische omstandigheden die er op dat moment zijn. 

Het betalen van een maandelijks bedrag is een afspraak waar je voor tekent. Wat gebeurt er als je deze plicht niet nakomt? Wanneer consumenten deze betaalplichtigingen niet nakomen krijgen zij een negatieve melding bij het Bureau Krediet Registratie. Verstandig is om dit dus te voorkomen. Met deze negatieve melding wordt het namelijk heel lastig om in de toekomst nogmaals een lening aan te vragen. Daarnaast kan het ook problemen geven bij het afsluiten van een hypotheek. Het is dus beter te voorkomen dan te genezen.

 

Geld lenen voor een studie 

Maar hoe zit het dan met een zogenoemde studieschuld? Iets wat in de huidige maatschappij heel vaak voorkomt. Het betalen van een studie kost eenmaal veel geld. Voor veel studenten is dit een bedrag wat zij niet zomaar op hun bankrekening hebben staan. Er kan gekozen worden om het lesgeld in termijnen of in één keer te betalen. Maar ook in termijnen is dit bedrag zeker niet voor iedereen haalbaar. Om studenten hierin tegemoet te komen is er een bepaalde studiefinanciering. Het bedrag waar je recht op hebt is voor iedereen anders. Dit hangt af van je maandelijkse inkomsten en uitgaven, maar ook van het inkomen van je ouders, het huishouden waarin je woont etc. In veel gevallen komt het voor dat deze studiefinanciering niet voldoende is om het lesgeld en de bijbehorende kosten voor studieboeken te betalen.

Studenten kunnen voor hun tekortkoming een lening aanvragen. Dit werkt in principe hetzelfde als een 'gewone' lening. Je vraagt het gewenste bedrag aan en dit krijg je per maand uitbetaald. Na het behalen van je diploma heb je derig jaar de tijd om deze 'studieschuld' af te lossen. Een enorm voordeel van een studieschuld is dat er over het openstaande bedrag geen rente hoeft worden betaald. Dit is anders dan bij een gewone lening. Wanneer je als student zijnde op een verstandige manier omgaat met deze lening, zal het geen punt zijn om dit uiteindelijk in dertig jaar af te betalen.

 

Tips bij het aangaan van een lening

Belangrijk is wel om een lening aan te gaan die bij jou en bij jouw financiele mogelijkheden past. Het geleende bedrag moet hoe dan ook altijd worden terugbetaald. Voor leningen buiten studies om is dit dus inclusief de bijbehorende rente. 

De slogan 'geld lenen kost geld' heeft als doel om conusmenten bewust te maken van de kosten en te waarschuwen voor eventuele risico's voor het lenen van geld. Kortom, leen verstandig en reken jezelf niet rijk!


© 2015 NaomiHuisman, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.