Waarom corporate finance?

Waarom corporate finance?

Corporate finance is een bedrijfstak die zich bezighoudt om inzichtelijk te maken wat er gebeurt als je belangrijke, financiële bedrijfsbeslissingen neemt.  Dit kan bijvoorbeeld de aan- of verkoop van uw bedrijf zijn. Omdat dit voor u als ondernemer zelf geen dagelijkse kost is, is het inhuren van een specialist op dit gebied zeker aan te raden. Het biedt samengevat een bredere kijk op aspecten in de financiële functie, die overigens zeer complex aan het worden is.Ervaringsvak dat om veel zakelijk inzicht vraagt

De corporate finance betekenis is overigens ontzettend breed. Specialisten met een corporate finance opleiding bieden u ondersteuning bij een bedrijfsovername in de vorm van de waardering, het onderhandelen, de financiering, het boekenonderzoek en de contracten. De specialist is uw sparringpartner en probeert te steeds de goede weg te wijzen om zo samen het beste resultaat te boeken. Er is overigens geen corporate finance boek dat precies vertelt hoe dit moet, wat dat betreft is het een ervaringsvak dat om heel veel zakelijk inzicht vraagt.

Ook voor het doorlichten van een bedrijf op fiscaal-juridisch opzicht

Terug even naar de bedrijfsovername. Uitgangspunt is dan in de meeste gevallen de waardebepaling, iets waarover u door een expert op dit vakgebied bijgestaan wordt. Het advies is altijd afgewogen en biedt een stevige positie in de onderhandelingen die volgen. Ook kan hulp geboden worden als er sprake is van onenigheid tussen de aandeelhouders. In dat geval zal een bindende waardering uitgebracht worden. Ook voor de due diligence staat de corporate finance specialist u terzijde en zal het bedrijf zowel fiscaal-juridisch als financieel doorgelicht worden.

Gedegen financiële beslissingen nemen en effectief beleid opstellen

Het vraagt nogal wat om specialist in corporate finance te worden overigens en de corporate finance opleiding mag dan ook best pittig genoemd worden. U neemt immers niet zomaar gedegen financiële beslissingen of stelt zo maar even effectief financieel beleid op. Dat vergt in eerste instantie heel veel kennis. In eerste instantie is een financiële (post)hbo of academische vooropleiding noodzakelijk, daarna kunnen je vaardigheden nog verder uitgediept worden. In de verdiepende fase  zullen bijvoorbeeld kasstromen, kasstroomtechnieken, de werking van de financiële markten, vermogenskostenvoet, de ideale vermogensstructuur en het managen van financiële risico’s  aan de orde komen, net als credit risk en credit rating.

Balans vinden tussen risico en waarden

De bedoeling van corporate finance is het vinden van een balans tussen risico en waarden, waarbij rekening gehouden moet worden met bedrijfseconomische, fiscale en juridische aspecten. Er wordt steeds gekeken naar wat de beste optie voor het bedrijf is in het streven naar een mooie toekomst en het moet bedrijven helpen naar een ‘next level’ te groeien. Daarnaast is het ook gewoon het zo optimaal mogelijk beheren, beheersen en benutten van de beschikbare middelen.

Resultaat? Een ondernemer zonder zorgen

Resultaat van dit alles moet een ondernemer zonder zorgen zijn. Corporate finance kan ook benut worden als er een financiering voor een bedrijf moet komen, er zal dan met name gekeken worden naar hoe mogelijkheden uit het netwerk gecreëerd kunnen worden.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 rdj1982, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.