4 tips voor perfecte LinkedIn profielfoto’s

4 tips voor perfecte LinkedIn profielfoto’s

Een goede zakelijke portretfoto op LinkedIn is onmisbaar. Het is namelijk het visitekaartje waarmee je online eerste indruk geeft. Het eerste wat veel potentiële zakenpartners en werkgevers doen is immers jouw LinkedIn profiel bezoeken en jouw profielfoto bekijken!Het voordeel is dat jij veel controle hebt over die eerste indruk op LinkedIn, mits je erover nadenkt en niet zomaar de eerste de beste vakantiefoto gebruikt. Hoe kun jij jezelf op een zo voordelig mogelijke manier presenteren? Daar zijn verschillende mogelijkheden voor, afhankelijk van je beroep en je persoonlijkheid. Met deze vier tips krijg jij de LinkedIn profielfoto waarmee jij een verpletterende eerste indruk maakt:

1. Kies kleding die professionaliteit uitstraalt

Als je naar een sollicitatiegesprek gaat is het raadzaam om nette kleding te dragen. Omdat je LinkedIn profiel een digitale CV is en een indirecte manier van solliciteren, gelden dezelfde regels. Je wilt immers professionaliteit en betrouwbaarheid uitstralen. Drukke prints en streepjes kun je beter vermijden. Die leiden veel te veel af. Kies voor een tint die past bij je huidskleur en ga voor tijdloze kleding. Bijvoorbeeld een blouse en/of een jasje. Misschien klinkt het wat saai, maar daardoor raakt je foto niet snel gedateerd. Heb je een beroep waarbij je een overall of een uniform draagt? Dan kan het juist goed zijn om daarvoor te kiezen.

2. Houd de achtergrond rustig

Jij bent het onderwerp. Het draait om jou en om niets anders. Dat maakt de achtergrond ondergeschikt. Op LinkedIn heb je maar een klein vakje voor je foto, dus is het verstandig als er zo min mogelijk afleidende factoren op te zien zijn. Met een portret tegen een neutrale witte, zwarte of gekleurde achtergrond zit je altijd goed.

Je kunt er ook voor kiezen om een omgeving te gebruiken om iets meer over jezelf te vertellen. Zo maakt een natuurlijke omgeving het beeld wat zachter, en een stadse achtergrond zakelijker. Het is wel belangrijk dat die omgeving onscherp en op de achtergrond is, anders leidt het te veel af.

Je werk kan ook een goede setting zijn voor de foto. Sommige beroepen lenen zich daar uitstekend voor. Stel, je bent automonteur, dan is het heel origineel om jezelf te laten portretteren in overall, met gereedschap in je handen terwijl je aan een auto werkt. Een echte vakman!

3. Let op het licht

Buiten moet je erg oppassen voor tegenlicht, en binnen voor kunstmatige verlichting. Kunstlicht zorgt er al snel voor dat je huid gelig wordt op de foto. Dat is natuurlijk geen gezicht en doet afbreuk aan de profielfoto. Het voordeel van het laten maken van profielfoto’s is dat de fotograaf beschikt over het juiste licht, goede achtergronden en een flinke dosis kennis om representatieve profielfoto’s van jou te maken.

4. Zorg voor een open houding

Je hoeft niet breeduit te lachen, als dat niet bij je past. Probeer wel vriendelijk te kijken, zodat potentiële zakenpartners of werkgevers bij het zien van je profielfoto een positief gevoel bij je krijgen. Geen strenge blikken dus. Ook geen kikvorsperspectief. Daarmee creëer je precies het tegenovergestelde.

En dan de allerbelangrijkste tip: ontspan! Als je ontspannen bent ben je op je mooist, ongeacht je haar, kleding of make-up.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 Monique, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.