Inloggen met eHerkenning bij overheidsdienstverleners

Inloggen met eHerkenning bij overheidsdienstverleners

Als ondernemer moet u bepaalde zaken bij de overheid regelen. Er zijn verschillende overheidsdienstverleners waarmee gecommuniceerd kan worden en dit is volledig afhankelijk van in welke sector de ondernemer actief is. De dienstverlener bepaalt zelf hoe de ondernemer moet inloggen. Dit kan met een normaal account of met eHerkenning, een soort DigiD voor bedrijven. eHerkenning is niet gratis en wordt geleverd door commerciële partijen. eHerkenning aanbieders vergelijken is dus zeer verstandig, voordat het middel aangeschaft wordt.Steeds meer overheidsdienstverleners stappen over op eHerkenning als inlogmiddel. Dit heeft als voordeel dat ondernemers (of medewerkers) kunnen inloggen met slechts één inlogmiddel. Daarnaast is eHerkenning een stuk veiliger dan een normaal account, zeker als er een hoog betrouwbaarheidsniveau gekozen wordt. Afhankelijk van de overheidsdienstverlener wordt dus voor de ondernemer bepaald hoe zij moeten inloggen. De dienstverlener bepaalt ook welk niveau er noodzakelijk is. Er zijn in totaal vijf betrouwbaarheidsniveaus waarbij geldt: des te hoger het niveau des te veiliger.

Waar moet u op letten bij het aanvragen van een middel?

U kunt eHerkenning aanvragen bij commerciële partijen. Het is afhankelijk van waar u wilt inloggen welk niveau u nodig heeft. Als u een te laag niveau aanschaft dan is het niet mogelijk om in te loggen bij de gewenste dienstverlener. Als u bijvoorbeeld een EH2+ middel aanschaft en u wilt inloggen bij het UWV (EH3) dan is het niet mogelijk om in te loggen. Zorg er dus voor dat u het juiste betrouwbaarheidsniveau kiest.

Juiste machtigingen selecteren

Zelfs als u het juiste niveau kiest dan kan het zo zijn dat u niet kan inloggen. Voor iedere dienstverlener en dienst moet op het juiste niveau een machtiging gekozen worden. Deze machtiging moet tijdens het aanschaffen van het middel geselecteerd worden. Stel u heeft een EH3 middel aangeschaft, maar geen UWV machtigingen geselecteerd, dan kunt u niet inloggen bij het UWV.

Het aanvragen van eHerkenning kan dus erg lastig zijn. Zorg ervoor dat u voldoende onderzoek doet naar wat u nodig heeft en wat u in de toekomst nodig denkt te hebben. Mocht het te ingewikkeld zijn dan kunt u het ook uitbesteden aan een derde partij.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 Zijlstra, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.