Wat moet je doen bij letselschade?

Wat moet je doen bij letselschade?

Een ongelukje zit in een klein hoekje en vooral op het werk is de kans toch groot dat er iets mist gaat. Er wordt gewerkt met vele machines en met veel collega’s. Wat moet je doen op het moment dat er iets mist gaat en er sprake is van letselschade?Wat is de rol van een werkgever in het geval van letselschade?

De werkgever speelt een grote rol wanneer het voorkomen van letselschade gaat. Zeker wanneer er gewerkt wordt met machines is een werkgever verplicht om er eigenlijk alles aan te doen om een veilige werkomgeving te creëren voor zijn werknemers. Hierbij kun je denken aan een helm, veilige schoenen en kleding. Maar een werkgever moet ook zorgen voor duidelijke instructies en procedures in het geval van een ongeval.

Wanneer het dan toch mist gaat tijdens het werk, hebben de meeste werkgevers wel een verzekering waardoor ze gedekt zijn voor enige schade die een werknemer kan oplopen.

Waar moet je als werknemer opletten?

Als werknemer heb je ook een belangrijke rol wanneer het gaat om letselschade. Een ongeluk is namelijk zo gebeurt en vooral als de oorzaak bij een collega ligt, heb je al snel de behoefte om er niet te veel aandacht aan te besteden en de schuld bij jezelf neer te leggen. Je maakt er dus verder geen werk van en met je klachten besluit je simpelweg naar een dokter te gaan en je er bij neer te leggen. Doordat je het ongeluk niet bij je werkgever neerlegt, kun je deze dan ook niet verantwoordelijk stellen voor een ongeval.

Wat zijn eventuele gevolgen van letselschade op het werk?

In de meeste gevallen kan een ongeluk ervoor zorgen dat een medewerker zich moet ziekmelden op het werk en daardoor enkele dagen thuis komt te zitten. De meeste medewerkers in vaste dienst krijgen gewoon doorbetaald. Medewerkers die op tijdelijk basis aan het werk zijn, kan het voorkomen dat ze de eerste ziektedag niet betaald krijgen. Hierdoor mis je dus inkomen.

Naast het verlies van inkomen is de kans ook groot dat je naar de dokter moet en uiteindelijk als de klachten aanhouden zelfs naar het ziekenhuis. Deze medische kosten komen dan voor je eigen rekening wanneer dit niet door je verzekering vergoed wordt.

In de meer extreme gevallen kan een ongeval leiden tot dat je niet meer in staat bent om het huishoudelijk werk te doen en dat je hulp in moet schakelen. Ook hier zijn kosten aan verbonden.

Welke kosten worden vergoed door een letselschade?

De bovengenoemde kosten kunnen door een werkgever vergoed worden. Het zijn vaak de meer praktische zaken die vergoed zullen worden door de verzekering die een werkgever geeft. Daarnaast kan er ook sprake zijn van immateriële zaken die je hebt opgelopen door het ongeval. Het gaat hier om emotionele schade dat vaak niet goed uit te drukken is in geld. Samen met je advocaat ga je in overleg met de partij van de werkgever om tot een bedrag uit te komen. In enkele gevallen kan de zaak terechtkomen bij de rechter.

Wanneer je een zaak maakt van je ongeval is het voor de meeste mensen een geruststelling dat een werkgever een verzekering heeft. Wanneer je lid bent van een vakbond en een rechtsbijstandverzekering hebt, kun je gratis terecht voor hulp en advies en een advocaat inschakelen zodat het jou geen geld kost.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 jconline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.