Arbeidsrecht is een niet te onderschatten onderdeel van het ondernemerschap

Arbeidsrecht is een niet te onderschatten onderdeel van het ondernemerschap

Elk jaar komen er in Nederland meer nieuwe ondernemingen bij. Het ondernemersklimaat is in ons land dan ook zeer goed en het is voor zeer veel mensen vanuit het binnen- en buitenland aantrekkelijk om in Nederland te ondernemen. Met het ondernemerschap komt ook een grote hoeveelheid verantwoordelijkheden. Sommige van deze verantwoordelijkheden kunnen voor u als ondernemer zeer vertrouwd zijn en niet al te veel moeite kosten, terwijl andere materie toch complexer blijkt. De veelzijdigheid van het ondernemerschap heeft dan ook niet alleen maar positieve kanten. Een onderdeel, zoals bijvoorbeeld het arbeidsrecht, is lang niet van elke ondernemer een specialiteit, maar is wel een essentieel onderdeel van het ondernemen. Het is dan ook belangrijk dat je als ondernemer de juiste hulpmiddelen en ondersteuning inschakelt op dit gebied, zodat je niet voor verassingen komt te staan.



Maak gebruik van juridisch advies bij het opstellen van arbeidsovereenkomsten

Een van de beginselen wanneer u een onderneming heeft met personeel, is het arbeidsrecht. Wanneer u mensen aanneemt komt u hier direct mee in aanraking, want er moeten namelijk contracten opgesteld worden. Afhankelijk van de sector waarin uw onderneming actief is, is er in de meeste gevallen een Collectieve Arbeidsovereenkomst van toepassing, die de rechten van de werkgever en de werknemer weergeeft in de industrie. Daarnaast zijn er nog tal van andere zaken die in een arbeidscontract van toepassing zijn, zoals bijvoorbeeld opzegtermijnen, salariëring, bedrijfspolicies en bonussen of andere secundaire arbeidsvoorwaarden. Wanneer u een contract opstelt voor de medewerkers is het raadzaam om hierbij de hulp van een jurist te gebruiken. Dit kan via een advocatenkantoor of via een gespecialiseerd bedrijf voor juridische ondersteuning voor bedrijven.

Dek de financiële risico’s van arbeidsconflicten af

Als ondernemer bent u de baas en maakt u de eindbeslissingen. Ook op het gebied van het aanhouden of ontslaan van werknemers ben u degene die het laatste woord heeft. Dit lijkt een goede uitgangspositie, maar kan behoorlijk wat problemen opleveren indien u juridisch niet goed ingedekt bent. Het is niet ongebruikelijk dat er geschillen ontstaan tussen de werknemer en u als ondernemer. In dergelijke gevallen kan er bemiddeld worden door een derde partij of kan er tot een onderlinge oplossing of schikking gekomen worden. In veel gevallen leidt dit echter tot een juridisch geschil, waarbij een werknemer bijvoorbeeld met een rechtsbijstandsverzekering of via een vakbond een beslissing kan aanvechten tot in de rechtszaal. Het is voor u als ondernemer belangrijk dat u hiervoor een plan heeft en een beroep kan doen op juridische ondersteuning. Advocatenkosten kunnen behoorlijk oplopen en een bedrijfsverzekering of een contract met een juridisch adviesbureau is hierbij geen overbodige luxe. De kosten die hiermee bespaard kunnen worden zijn dan ook voor elke ondernemer zeer de moeite waard.


© 2015 SophieDenDekker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.