De verandering van het klimaat

De verandering van het klimaat

Je hoort het tegenwoordig steeds vaker: mensen die bezorgd zijn om de klimaatverandering. Om de opwarming van de aarde, oftewel het broeikaseffect. Deze zorgen zijn zeker niet onterecht. De boosdoener is onder andere CO2.Wat is CO2?

CO2 is een reukloos en kleurloos gas in de natuur. Het wordt gebruikt door planten in de natuur die er zuurstof van maken. Het is van nature aanwezig. Echter wordt het de laatste jaren ook door mensen geproduceerd. CO2 komt namelijk vrij als fossiele brandstoffen worden verbrand, zoals aardgas en olie. Te veel CO2 in de lucht door menselijke activiteiten is enorm slecht. Het leidt namelijk tot een versterkt broeikaseffect. Het broeikaseffect is een natuurlijk proces, maar op deze manier wordt het onnatuurlijk versterkt. Door CO2 wordt de warmte van de zon vastgehouden. Gebeurt dit overmatig, dan warmt de aarde te snel op. Dit levert milieuproblemen op. Ons klimaat verandert en de natuur wordt aangetast. Diersoorten sterven uit en regenwouden worden kleiner.

 

Volksgezondheid

Niet alleen voor de planten en dieren is het broeikaseffect een bedreiging, ook voor de mensheid kan het enorm gevaarlijk zijn. Klimaatverandering heeft enorm veel invloed op de gezondheid van mensen. Veel mensen kunnen slecht tegen de hitte en sterven door de hitte of door uitdroging. Ook ziektes verspreiden zich sneller als de aarde opwarmt, omdat de hygiëne steeds minder goed wordt door de tekorten aan (drink)water. Ook voedsel kan op deze manier steeds moeilijker worden verbouwd.

 

Wat kunnen we hiertegen doen?

Om mee te werken aan een beter milieu en dus het broeikaseffect tegen te gaan, kun je zowel privé als zakelijk meerdere dingen doen. Je kunt afval en papier scheiden en producten recyclen. Of denk er vaker aan om lichten die onnodig aan staan uit te zetten. Ook kun je milieubewuste voeding kopen. Dit is voeding waarbij minder CO2 wordt uitgestoten tijdens het maken ervan. Een voorbeeld hiervan is biologisch eten. Het afnemen van duurzamere energie scheelt ook al veel. Zakelijk kun je er als bedrijf voor zorgen dat je minder CO2 uitstoot. Er zijn zakelijke energiemaatschappijen die je hierbij kunnen helpen. Zij helpen je met het CO2-management van je bedrijf.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 sannevermeulen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.