Reinigen door gritstralen

Reinigen door gritstralen

Is er grof geschut nodig om vuil, verf of een toplaag te verwijderen? Dan is gritstralen vaak een oplossing. Hieronder lees je wat gritstralen precies is en wat de mogelijkheden zijn. Gritstralen wordt vaak ook wel zandstralen genoemd. Het is een manier om hardnekkig vuil, verf en roest van harde oppervlakten te verwijderen. Het is een specialistische klus, dat door gecertificeerde bedrijven wordt gedaan. 

Hoe werkt gritstralen

Bij het gritstralen wordt een (grit)korrel onder hoge druk tegen een oppervlakte geblazen. Dit gebeurt door middel van perslucht uit een compressor. Het zijn kleine, scherpe korrels die massaal tegen het oppervlak worden geblazen. Daardoor ontstaat er een schurend effect. Hierdoor laat de bovenste laag (toplaag of deklaag) los van het oppervlak. Denk daarbij aan bijvoorbeeld verf, roest, hardnekkig vuil. Ook andere soorten aanslag of oxidaties kunnen vaak door gritstralen verwijderd worden. Wanneer je deze vorm van gritstralen toe kunt passen, hangt wel af van verschillende factoren.

Wanneer gritstralen

Zoals vermeld is het verstandig om een gecertificeerd bedrijf in te schakelen. Zij hebben niet alleen het juiste materiaal, maar ook de expertise. Zo kunnen ze precies zeggen of gritstralen een goede oplossing is, of dat er gekeken moet worden naar iets anders. 

Bij gritstralen komt natuurlijk veel rotzooi. Het grit wordt niet echt 'verbruikt', dus dit vind je overal terug. Ook de vuil- of verfresten laten in kleine deeltjes los. Vandaar dat gritstralen gebeurt in afgeschermde ruimtes. De straler heeft ook speciale werkkleding aan en draagt verschillende PBM's (Persoonlijke Beschermings Middelen). Uiteraard een bril en masker.  

Kortom, gritstralen kan een mooie oplossing zijn voor hardnekkig vuil of om harde oppervlakten weer glad te krijgen. EN als je je afvraagt of het voor jouw geval een goede uitkomst is, informeer bij een gecertificeerd bedrijf. 


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Duurzaamheid, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.