Tips voor een succesvolle profielschets op je CV

Tips voor een succesvolle profielschets op je CV

Bij CV5 doen wij er alles aan om je de juiste tools aan te reiken, zodat jouw CV in de positieve zin opvalt. In plaats van nog maar eens uit te leggen wat de klassieke onderdelen van een standaard CV zijn, bieden wij je uitgebreid gamma aan van reeds geïndividualiseerde sjablonen voor je curriculum vitae. Deze sjablonen zijn echter geen eindproduct. Het is de bedoeling dat je hiermee actief aan de slag gaat om je toekomstige CV verder op jouw maat uit te werken. Enkel zo kun je alle elementen die rechtstreeks tot je potentieel toekomstige baan leiden, volledig in orde maken. Om dit te kunnen bewerkstelligen heb je een perfecte en succesvolle profielschets op je CV nodig.Een profielschets, wat is dat eigenlijk?

In elk van onze sjablonen leggen we uit wat er van je verwacht wordt bij het opstellen van een profielschets. Onze opdracht luidt als volgt:

Jezelf in maximaal 7 regels beschrijven

Laat de werkgever weten wie je bent

Laat duidelijk weten waar je goed in bent

Beschrijf nauwkeurig de baan waar je naar op zoek bent

Beschrijf je ambities en doelen op werkgebied

Zorg ervoor dat deze profielschets relevant is voor de vacature waarop je solliciteer!

Het kan dus zijn dat je een profielschets die je al hebt moet afstellen op de vacature.

Hoe maak je de elementen van een profielschets concreet voor een toekomstige werkgever?

De meeste mensen die een CV schrijven, zullen het er na het lezen van bovenstaande opsomming helemaal mee eens zijn. Deze opsomming lijkt heel logisch. Het is pas tijdens het schrijven van de profielschets, dat je er in de praktijk achter komt, dat het niet zo eenvoudig is om deze theoretische regels ook tastbaar te maken voor een potentile werkgever.

Valkuilen bij het opstellen van een profielschets voor je CV

De profielschets van je CV kun je nog het best vergelijken met een elevator pitch of verkooppraatje. Hierbij geldt als gulden regel dat de eerste indruk die je maakt, blijft hangen. Zeker bij een sollicitatie is dit van groot belang. Wat je niet wil hebben is dat je zorgvuldig samengestelde curriculum vitae in de prullenbak belandt. Je profielschets moet bijgevolg opvallen.

Hoe maak ik mijn profielschets opvallend?

Vele mensen voelen zich ongemakkelijk wanneer ze gevraagd worden om zichzelf in 7 regels te beschrijven. 7 regels is niet lang, daarom doe je er goed aan om voor je begint enkele kernwoorden die bij je passen op te schrijven. Concentreer je bij het schrijven van de 7 regels op deze kernwoorden en wijk niet te veel af van de boodschap die je wilt overbrengen aan je potentile werkgever. Zo kun je in enkele woorden aan je toekomstige baas uitleggen wie je werkelijk bent. Daarbij is het belangrijk dat je de standaard afgezaagde termen zoals: een harde werker, zeer gemotiveerd, team player en creatief het best vermijdt. Je doet er beter aan om deze eigenschappen met praktijkvoorbeelden te illustreren. Zo wordt je verhaal herkenbaar en tastbaar. Als vanzelf wordt het duidelijk waar je goed in bent. Van daaruit wordt zichtbaar naar welke baan je op zoek bent en of deze aansluit bij de geadverteerde vacature bij jouw droombedrijf. Bij het beschrijven van je ambities, mik je best niet te laag. Zo weet je toekomstige baas dat je nog ruimte te over hebt om te kunnen groeien. Uiteraard doe je er ook hierbij goed aan om in de positieve zin op te vallen door je ambities te relateren aan de openstaande vacature!

Voorbeelden profielschets per branche

Je profielschets is het visitekaartje van je CV en is het eerste wat een potentile nieuwe werkgever van jou te zien krijgt. Op onze sollicitatietips per vakgebied vind je voorbeelden van profielschetsen per branche.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 cvmaken, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.