De voor- en nadelen van thuiswerken

De voor- en nadelen van thuiswerken

Thuis werken wil iedereen wel. Mensen hebben er al gauw een romantisch beeld bij, waardoor de verwachting soms af kunnen wijken van de werkelijkheid. Er zitten namelijk zowel voor- als nadelen aan thuiswerken, waardoor je voor jezelf af moet vragen of het voor jou raadzaam is om vanuit huis al jouw werkzaamheden uit te voeren. Met onderstaande voor- en nadelen word je op weg geholpen om de juiste afweging te maken voor jouw situatie en kun je wellicht de afspraken maken met jouw werkgever. Je krijgt meer slaap door thuiswerken

Als werknemer wil je het liefste zo min mogelijk reistijd hebben. Want hoe lekker is het nou om vanuit jouw bed aan de slag te kunnen gaan. Het bespaart je immers veel tijd wanneer je vanuit huis kunt gaan werken, waardoor je meer slaap kunt pakken. Hoe meer slaap, hoe beter jouw productiviteit. Daarbij bespaar je jezelf ook veel reiskosten, doordat je minder hoeft te tanken en de trein niet dagelijks hoeft te betalen om bij jouw werk te komen. Zie de voordelen: jouw bankrekening wordt voller, terwijl je ook meer werkzaamheden uitgevoerd krijgt. 

Minder ziekteverzuim en meer productiviteit

Daarbij heeft vanuit huis werken nog een voordeel: je kunt bij ziekte gewoon doorwerken. Ziek zijn zorgt er wel voor dat jouw productiviteit en concentratie naar beneden gaan, maar je kunt toch nog een aantal werkzaamheden afronden op een dag. Voor de werkgever betekent dit minder ziekteverzuim en blijft er nog voldoende tijd over om een inhaalslag te maken als er taken blijven liggen. Als werknemer heb je hierbij ook meer zin in het werk. Je gaat fris en fruitig aan de slag en haalt meer voldoening uit iedere taak die je uitgevoerd hebt. Moet je iets onbenulligs een dag thuis biljven en wil je hier geen extra verlofdag voor opnemen? Dan kan het heel interessant zijn om thuis te werken, zo behoudt je je vrije dagen. Als werkgever kan het verveld zijn om alle verlofdagen schriftelijk bij te houden. Gelukkig zijn hier handige apps voor ontwikkelt, deze applicaties kunnen per werknemer precies bijhouden hoeveel verlofdagen zij nog over hebben.

Extra stress door onduidelijkheid

Echter heeft thuiswerken ook enkele nadelen. Zo ben je vaak alleen, waardoor er geen contact is met collega’s. Een gezellig praatje zit er hierdoor vaak niet in. Daarnaast werk je in een omgeving die jou af kan leiden. Je moet hierdoor een goede discipline opbouwen, omdat je anders niet aan al jouw taken toekomt en de stress toeslaat. En wat dacht je van onduidelijke afspraken? Ook dit kan extra stress opleveren en je kunt niet even naar jouw baas toelopen om opheldering te vragen. Voor de werkgever levert dit uiteindelijk ook op dat er minder controle is op thuiswerkers en er wellicht minder wordt gedaan.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 lizzmedia, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.