Inrichten van ergonomische werkplekken doe je zo

Inrichten van ergonomische werkplekken doe je zo

Het is belangrijk om een gezonde en goede werkplek te hebben. RSI is een begrip wat steeds vaker naar voren komt. Ook kan een verkeerde zithouding een groot probleem worden voor onze rug. Soms hebben we het niet eens in de gaten. Er loeren echter volop gevaren als we onze werkplek niet goed inrichten. Hoe doe je dat eigenlijk? Een werkplek ergonomisch inrichten? We helpen je graag.Het bureau en de bureaustoel

Laten we starten met de basis van een werkplek: het bureau en de bureaustoel. Het is goed om een bureau te kiezen wat eenvoudig in hoogte te verstellen is. Een elektrisch te verstellen bureau zou geweldig zijn. Wanneer het helemaal omhoog kan om er zelfs aan te staan is het helemaal prettig werken. Het is mooi om een bureau te hebben wat afgestemd kan worden op je lengte. Dan is er nog de ergonomische bureaustoel. Het moet persoonlijk af te stemmen zijn op je hoogte en zithouding. Ook is het prettig om in de rug wat extra steun te hebben. De armleuningen dienen ook op de juiste hoogte te zitten. Een fysiotherapeut kan hier een professioneel advies bij geven.

Het toetsenbord en de monitor

We ontkomen er niet aan en we werken allemaal achter een scherm. Het kan een laptop zijn of mooi monitor. Belangrijk is om het scherm op de juiste hoogte te plaatsen. Ook is het belangrijk om een goed toetsenbord te hebben. Ergonomische toestenborden kopen is een goed idee. Het maakt het mogelijk voor iedereen om sneller en beter te typen. Daarnaast voorkomt het RSI klachten. Hetzelfde geldt voor de muis. Zorg voor een muis waar je gebruik van kunt maken. Een muis waarmee je geen last krijgt van je vingers en hand. De muis kan er totaal anders uitzien dan je zou verwachten.

De verlichting

Het is ook belangrijk om op de werkplek de juiste verlichting te hebben. Het zou prettig zijn als iedere werkplek afzonderlijk zijn verlichting kan bedienen. Op sommige dagen is het fijn om het licht wat zachter te zetten. Andere dagen wanneer je veel te doen hebt is het juist goed om wat meer verlichting te hebben op je werkplek. Je kunt dan alles goed zien.

De temperatuur van de werkplek

Het is goed om te kijken hoe je de temperatuur op de werkplek optimaal kunt bedienen. In de winter moet het aangenaam warm zijn en in de zomer juist lekker koel. Het wordt moeilijk om per werkplek alles persoonlijk te regelen. Hier moet er dus een compromis gesloten worden en gekozen worden voor de meest aangename temperatuur voor de meeste mensen.

Planten

Als laatste tip willen we graag met je delen dat (kunststof) planten een positieve werking hebben op de productiviteit van mensen. Het is belangrijk om ook op de werkplek te zorgen voor planten. Het kunnen zelfs kunststof planten zijn. Natuurlijk is het mooier om een paar echte en grote planten te hebben bij de werkplek. Het is genieten en zorgt zelfs voor een huiselijke sfeer.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 SeoOndersteuning, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.