De competenties van een goede timmerman

De competenties van een goede timmerman

Timmerman is een omvangrijk beroep, waarbij je allerlei constructies en onderdelen maakt en repareert. Zo ben je onder andere bezig met het maken, plaatsen en repareren van draagbalken, dakconstructies, kozijnen, plafonds en scheidingswanden.

Werk je liever in een meubelmakerij? Dat kan ook. Als timmerman ontwerp, repareer en maak je allerlei soorten meubelstukken. Deze maak je volledig op maat, afgestemd op de wensen van de klant.Wat moet je kunnen?

Als timmerman zijnde is het zeer belangrijk dat je twee rechterhanden hebt en je moet oog hebben voor constructies, maten, materialen en verhoudingen. Je kan verschillende materialen bewerken en de juiste gereedschappen kiezen en hanteren. De werkzaamheden bereid je zorgvuldig voor en je kunt zeer nauwkeurig metingen verrichten. De vakken wiskunde en rekenen schrikken je niet af, want die heb je nodig om technische tekeningen en berekeningen te kunnen lezen en begrijpen. Je weet een tekening op juiste wijze te vertalen naar een werkstuk.

Een timmerman is een serieuze vakman. Om een goede timmerman te kunnen zijn, is het belangrijk dat je over een aantal eigenschappen beschikt en de juiste opleiding hebt gevolgd.

Klantgerichtheid

Om de wensen van je klant of opdrachtgever te kunnen vertalen naar een werkstuk, is het belangrijk dat je klantgericht bent ingesteld. Je kan goed in kaart brengen wat een opdrachtgever wil en dit omzetten in een concreet en uitvoerbaar plan, met als resultaat een werk dat naar de tevredenheid van de klant is gemaakt.

Nauwkeurigheid en oog voor verhoudingen en maten

Constructies en onderdelen dienen op maat gemaakt te zijn, zodat ze passend zijn voor het doel waarvoor je ze maakt. Dan spreekt het voor zich dat je nauwkeurig kunt meten en de werkstukken zorgvuldig op maat weet te maken. Wanneer iets scheef is, kan je dit direct zien en weet je dit handig op te lossen.

De gewenste opleiding als timmerman

De opleiding tot timmerman is een twee of driejarige opleiding die je kan volgen via het middelbaar beroepsonderwijs. Je krijgt zowel theorie- als praktijkvakken en kunt kiezen tussen een Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL) of Beroeps Opleidende Leerweg (BOL). De BBL houdt in dat je in dienst gaat bij een leerbedrijf waar je een soort leer-werktraject volgt. Na afloop krijg je een diploma. Tijdens de BOL ben je veel meer op school en haal je het diploma door vakken te volgen en certificaten te halen.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 sannevermeulen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.