Wat is een metselaar precies?

Wat is een metselaar precies?

Een metselaar is een echte vakman op het gebied van metselwerk. Zo houdt hij/zij zich voornamelijk bezig met het vakkundig metselen van stenen of andere materialen zoals natuursteen. De kwaliteit van een echte metselaar is terug te zien op de manier van het metselen van de stenen. Zo worden de stenen dusdanig tegen elkaar en op elkaar gestapeld waardoor de tussenlaag ook wel specie of mortel precies aansluit. In het metselwerk heb je 2 verschillende soorten beter bekend als Vuil en schoon metselwerk. Het vuil metselwerk is het gedeelte dat later in het proces afgewerkt wordt met timmer- of stucwerk. Het schoonmetselwerk wordt het namelijk al wel netjes afgewerkt door de metselaar.Werkzaamheden

Als metselaar ben je niet alleen maar bezig met het plaatsen stucwerk, hier komt nog veel meer bij kijken. Zo ga je vooraf de bouwtekening bestuderen en bepalen welk metselverband het beste werkt of gewenst wordt door de klant of werkgever. Als dat vastgesteld is ga je de lagen en de hoeken van het metselwerk bepalen, waarnaar je profielen kan gaan plaatsen waartussen gemetseld dient te worden.

Naar al dit voorbereidende werk ga je beginnen aan het maken van de specie of mortel doe vooral zal bestaan uit water, zand en cement. Tijdens dat de specie gemaakt wordt ga je beginnen aan het klaar maken van de stenen op de juiste maat en afmetingen. Als dat alles gedaan is kan er gemetseld worden tussen de eerder opgezette profielen. Tijdens dit proces is afwerking en waterpas werken van groot belang om een kwalitatieve muur te kunnen plaatsen.

Waar ga je werken?

Als metselaar zijn er verschillende mogelijkheden om in te gaan werken. Zo kan je kiezen om in de nieuwbouw, afbouw of in de renovatie te gaan werken. Dit kan je in dienstverband doen van een aannemer, metselbedrijf of als eigen ondernemer. Het is geheel zelf te bepalen in welk onderdeel je wilt gaan werken.

Opleiding tot metselaar?

Om een metselaar te worden volg je van te voren de opleiding metselaar op een mbo niveau 2 of 3. Het is echter aan jou waarvoor je kiest. Al zal je bij de mbo niveau 3 opleiding meer verantwoordelijkheid krijgen dan bij een niveau 2 en zal de opleiding meer bieden dan een niveau 2. Allebei de opleidingen hebben een theoretisch deel en een praktijkgedeelte om uit beide werelde ervaring en kennis te krijgen die je later weer kunt toepassen in je baan als timmerman


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 sannevermeulen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.