Waar moet je op letten bij het zoeken naar een baan?

Waar moet je op letten bij het zoeken naar een baan?

Een passende baan zoeken is niet altijd gemakkelijk, er zijn meerdere factoren die van belang zijn. Voor veel mensen is het salaris het belangrijkste, op zich is dit wel te begrijpen maar een baan hebben met veel salaris maar die absoluut niet leuk is ga je nooit lang volhouden. Je zult dus een combinatie moeten hebben van een leuke baan met een marktconform salaris. Vakmasters Terneuzen, een uitzendbureau gericht op de bouwsector vertelt waar je op moet letten.Wanneer past een baan juist niet bij je?

Je kan spreken van een verkeerde keuze als de baan niet bij je past doordat je competenties of persoonlijkheid er niet goed bij aansluiten. Iedereen zou graag van zijn hobby zijn werk maken, helaas is dit vaak niet mogelijk doordat er te veel concurrentie is of dat er juist geen of weinig geld mee te verdienen is. Ook moet je soms geluk hebben om ergens goed geld bij te verdienen, bijvoorbeeld een schrijver. Veel mensen doen het graag maar het is voor weinig mensen weggelegd om hier echt geld aan te verdienen. De meest voorkomende mismatch tussen een baan en een persoon is als iemand beschikt over de juiste competenties maar dat de baan eigenlijk helemaal niet bij die persoon past, op ten duur wordt je dan heel ongelukkig en kan je te maken krijgen met een burn-out. Je moet in zo’n geval niet blijven voordoen alsof de baan wel bij je past. Hetzelfde geldt als je door een fysieke beperking een beroep niet aan kan, ook dan moet je deze baan zo snel mogelijk van je af schuiven.

De link tussen beroep en competenties

Het beschikken over de juiste competenties is van groot belang om een baan succesvol te maken. Een competentie is een vaardigheid om een probleem op te lossen of om een taak goed uit te voeren. Door het volgen van opleidingen of cursussen of door het opdoen van ervaring kan je bepaalde competenties leren. Bijvoorbeeld het leren hoe je moet programmeren, koken, teksten schrijven, een motor uit elkaar halen etc, hier spreken we van vakspecifieke competenties. Je moet echter ook kijken naar jouw eigen generieke competenties, denk bijvoorbeeld aan samenwerken, overleggen en analytisch denken. Natuurlijk kan je deze enigszins nog wel aanleren maar je moet het ook al wel in zekere maten in je zitten wil je deze competenties echt eigen maken.

Het beroep moet wel beschikbaar zijn

Als je een beroep hebt gevonden dat qua persoonlijkheid en competenties perfect bij je past, moet je alsnog rekening houden met het aanbod van werk. Is er veel concurrentie? bestaat dit beroep over 10 jaar nog? Hoeveel salaris krijg ik? Moet ik verhuizen? Dit zijn allemaal vragen om rekening mee te houden om jouw droombaan te vinden.  


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 sannevermeulen, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.