Hoe werkt werving en selectie?

Hoe werkt werving en selectie?

Als bedrijven op zoek gaan naar nieuw personeel dan wordt er vaak gebruik gemaakt van werving en selectie. Bij werving en selectie wordt er op een vaste manier gezocht naar geschikte kandidaten voor de in te vullen vacatures. Er wordt daarbij rekening gehouden met de doelstellingen die het bedrijf wil behalen en er wordt gezocht naar personen die aansluiten bij deze doelstellingen. Werving en selectie is dus een gedegen manier om geschikte mensen te vinden voor de openstaande vacatures.Hoe wordt er geworven?

Voordat er een selectie gemaakt kan worden van geschikte kandidaten moet er eerst duidelijk worden gemaakt dat er een functie beschikbaar is. Dit kan door het bedrijf op verschillende manieren worden gedaan. Zo is het mogelijk om een interne vacature te plaatsten die alleen zichtbaar is voor personen die al binnen de organisatie werken. Een openbare vacature in een krant, op een website of op sociale media kan worden ingezet om externe kandidaten te werven.

Gebruik maken van een externe partij

Als het niet mogelijk is om zelf op zoek te gaan naar nieuwe werkkrachten, dan is het ook mogelijk om een externe partij in te schakelen zoals een recruiter. Dit zijn mensen die gespecialiseerd zijn op het vlak van werving en selectie en jou kunnen ondersteunen bij het vinden van de geschikte kandidaat voor de openstaande vacature. Dergelijke partijen kunnen helpen met zaken zoals het opstellen van een vacature, het verspreiden van een vacature en het selecteren van mensen voor gesprekken.

Op zoek naar een geschikte kandidaat

Op het moment dat er meerdere sollicitaties voor de functie zijn en de eventuele deadline voor het schrijven van een sollicitatie is gesloten, dan kan er worden begonnen met het proces van de selectie. In dit proces worden de kandidaten getoetst op verschillende manieren om uiteindelijk de meest geschikte kandidaat voor de functie te vinden. Het selecteren van personeel kan op verschillende manieren worden gedaan.

De selectie

Allereerst wordt er vaak een selectie gemaakt aan de hand van de brieven die door sollicitanten zijn geschreven. Zo kun je filteren op eigenschappen die de kandidaat in huis moet hebben. Vervolgens kunnen er gesprekken worden gepland om te ontdekken welke kandidaten geschikt zouden zijn voor de functie. Aan de hand van deze gesprekken kan er verder geselecteerd worden en kunnen eventuele verdere gesprekken of assessments worden gepland. Uiteindelijk zullen er één of enkele kandidaten overblijven en kan de functie vervuld worden.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 MaartenNieuws, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.