Goed voorbereid op zoek naar een baan?

Goed voorbereid op zoek naar een baan?

Hoe vind je die baan die echt bij je past? In dit artikel worden tips gegeven die kunnen helpen bij het vinden van een baan.


Wil jij snel werk vinden? Wil jij het liefst morgen al beginnen? Wil jij zo snel mogelijk weer geld verdienen? Doe dan even een stapje terug, veel sollicitanten gaan namelijk te gehaast te werk bij het zoeken naar een nieuwe baan, omdat ze te snel werk willen vinden.

Nooit overhaast solliciteren

Overhaast solliciteren is de nummer één oorzaak van het maken van klassieke sollicitatieblunders. Het door elkaar halen van bedrijven, het maken van spellingsfouten en andere gênante fouten behoren tot deze lange lijst van veelvoorkomende blunders. Te snel werk willen vinden kan de reden zijn waarom jij jouw droombaan misloopt.

Zoek een baan die bij je past

Zo snel mogelijk werk vinden en zo snel mogelijk weer geld willen verdienen! Een veel gehoorde motivatie onder werklozen. Het probleem is dat deze motivatie vaak afwijkt van de intrinsieke motivatie. Toch zorgt de stressvolle situatie van werkloosheid ervoor dat men vaak de voorkeur geeft aan zo snel mogelijk werk vinden boven het vinden van werk dat men écht leuk vindt. Vooral wanneer ontslag de reden is van werkloosheid is overhaast zoeken naar werk af te raden. Een gebruikelijke strategie is om op functies te solliciteren die overeenkomen met je voorgaande functie. Vergeet echter niet dat mensen niet zomaar worden ontslagen. Ben je ontslagen omdat je niet goed presteerde of heeft het gebrek aan plezier in je werk geleid tot je ontslag? Misschien is het werk dat je altijd gedaan hebt simpelweg niet het werk dat bij je past. Vergeet niet dat werkloos zijn de ideale mogelijkheid biedt om jezelf eens af te vragen wat je nu écht wilt. Pak je carrièredoel erbij en herzie het waar nodig. Kijk naar het verleden en vraag jezelf af wat je leuk vond om te doen. Ontdek waar je goed in bent en wat je talent is. Vertaal hetgeen dat je hebt gevonden vervolgens in een concreet persoonlijk profiel. Analyseer de arbeidsmarkt en kijk hoe jij daarin past. Neem hier rustig de tijd voor. Wanneer je jouw zoektocht naar werk overhaast, loop je het risico een verkeerde beslissing te nemen. Om te voorkomen dat je over een jaar weer werkloos bent, is het belangrijk om werk te vinden waar je hart sneller van gaat kloppen. Gepassioneerde werknemers werken harder, zijn productiever en zijn gelukkiger. Een win-winsituatie voor jou en je werkgever.

Bezoek banenmarkten

Regelmatig worden er banenmarkten georganiseerd waar je kennis kunt maken met bedrijven die interessant zijn voor je om te werken. Je kunt dan een praatje maken met managers en andere werknemers om zo een goede indruk te krijgen van het bedrijf. Een leuke bijkomstigheid is dat je ook leuke promotieartikelen kunt krijgen, bijvoorbeeld glazen bedrukt met logo van het bedrijf. Op die manier maken zij reclame en krijg jij een gratis gadget.

Zoek op vacaturesites

Laptop op schoot, een account aanmaken op een populaire vacaturesite en snel op zoek naar je volgende baan. Het is een gebruikelijke manier om tegenwoordig werk te zoeken. Niet onbegrijpelijk, want het is lekker makkelijk. Deze methode kan succesvol zijn, maar vergeet nooit dat er meer mogelijkheden zijn om een baan te vinden, een groot deel van de vacatures wordt namelijk ingevuld via een andere weg, zoals het netwerk van werknemers. Voordat jij je gaat aanpassen aan het aanbod van vacatures ga je eerst voor jezelf bepalen wat je kunt en wat je wilt. Schets de ideale vacature die aansluit op jouw wensen en competenties. Stel een lijst op met bedrijven waar je graag voor wilt werken en ga dan pas op zoek naar geschikte vacatures. Schroom niet om ook eens een open sollicitatie de deur uit te doen.

Goede voorbereiding sollicitatiegesprek

Wanneer je wordt uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek, dien je het gesprek goed voor te bereiden. Ken het bedrijf en zijn klanten, oefen het gesprek en bereid vragen voor. Je laat ermee zien dat je professioneel te werk gaat en oprecht geïnteresseerd bent in de functie. Een goede voorbereiding kost veel tijd, maar vergeet niet dat je de kans op succes aanzienlijk vergroot.

Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 joost, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.