Diverse manieren voor het lassen van thermoplasten

Diverse manieren voor het lassen van thermoplasten

Kunststoffen zijn er in alle soorten, maar niet alle soorten kunststoffen hebben dezelfde eigenschappen. Het is belangrijk om een onderverdeling te maken van de kunststoffen die worden gebruikt, de meeste kunststoffen zijn buigbaar daar zit al een heel groot verschil in. De ene kunststof is wat buigbaarder dan de andere kunststoffen, dat kunt u meestal direct aan het materiaal voelen in hoeverre het buigbaar is.Die specifieke stoffen worden ook wel thermoplasten genoemd. U kunt het vergelijken met de meeste voorwerpen die u ook in het dagelijks leven gebruikt, bijvoorbeeld een tuinslang of andere soorten piepschuim. De meeste voorwerpen zijn niet heel erg breekbaar, daardoor wordt de term plastisch vaak gebruikt wordt waar het uiteindelijke thermoplasten uit voort is gekomen. Kunststoffen hebben natuurlijk ook heel erg veel voordelen, de meeste producten die van kunststof worden gemaakt zijn duurzaam en lang te gebruiken. Het dient ook als vervanging van grondstoffen die vroeger vaak werden gebruikt, daardoor is het mogelijk om tot de conclusie te komen dat kunststoffen zeer zeker helpen aan een beter milieu. Kunststoffen dienen voor de medici ook als welkom hulpmiddel denk dan aan bijvoorbeeld gewrichten, ooglenzen en andere soorten medische producten.

Wat is een thermoplast?

De meeste plastische voorwerpen en materialen hebben ook een ander heel belangrijk kenmerk, deze voorwerpen kunnen verwarmd worden en van daaruit kunnen ze soepeler worden. Het is zelfs mogelijk om bij grote verhitting deze voorwerpen te vervormen, bij extreme warmte is het zelfs mogelijk dat het specifieke voorwerp vloeibaar wordt. Dit proces heeft ook een omgekeerd traject, bij lagere (koude) temperaturen is het mogelijk dat de voorwerpen weer steviger en harder worden. Een thermoplast kan dus het beste gedefinieerd worden als een materiaal dat bij hitte en verwarming vervormd of zelfs vloeibaar kan worden. En bij omgekeerde herhaling van het project kan het materiaal weer vaster worden.

Het proces van verhitting en verkoeling is makkelijk toe te lichten, polymeren ook wel aangeduid als moleculen zijn hoofdrolspelers in deze. Thermoplasten bestaan voornamelijk uit polymeren (moleculen) deze polymeren zitten allemaal heel dicht tegen elkaar dit is alleen bij de vaste vorm deze moleculen zijn heel erg gevoelig voor elkaar dus trekken ze elkaar aan. Als de temperatuur stijgt zullen deze polymeren steeds verder uit elkaar bewegen hierdoor ontstaat er een bepaalde ruimte in de thermoplasten waardoor het wat zachter en buigbaarder wordt. Als de temperatuur verder omhoog wordt geschroefd is de kans heel erg groot dat deze polymeren definitief uit elkaar trekken en daardoor ontstaat er een volledig vloeibare vorm.

 

Het lassen van thermoplasten

Lassen is een van de meest gebruikte methoden om bepaalde kunststoffen met elkaar te verbinden, bij de meeste thermoplasten is het mogelijk om ze te lassen uitzonderingen daar gelaten. Met lassen wordt er in principe gebruik gemaakt van warmte om de desbetreffende kunststoffen plastisch (buigbaar) te maken. Er zijn ook een aantal producten waarmee u dit kan realiseren bijvoorbeeld het hdpe lasapparaat, met dit product is het mogelijk om makkelijk en eenvoudig thermoplasten of andere kunststoffen te lassen. Het is ook mogelijk om bepaalde toegepaste soorten te lassen zoals PP. Er is ook de mogelijkheid tot spiegellassen waarbij er 2 verschillende delen aan elkaar worden verbonden door ze te versmelten.

Bent u geïnteresseerd in het lassen van thermoplasten of andere soorten kunststoffen, schroom niet om contact op te nemen om te kijken wat voor u de mogelijkheden kunnen zijn. Een offerte kan altijd vrijblijvend aangevraagd worden.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Dave, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.