Wat is een tonmeter en wat zegt het over een autolaadkraan?

Wat is een tonmeter en wat zegt het over een autolaadkraan?

Wanneer je een groot onderhoud gaat plegen of je grote dingen gaat verplaatsen, is de kans groot dat je gebruik gaat maken van een autolaadkraan. Wanneer je hier nog nooit mee te maken hebt gehad, kan alle informatie misschien een beetje overweldigend zijn. Op de website van verkopers van autolaadkranen worden termen gebruikt die je wellicht niet gebruikt. Eentje daarvan, die erg veel terug komt, is ‘tonmeter’. Het begrip ‘tonmeter’ wordt eigenlijk bij iedere productspecificatie gebruikt om de kracht van de machine aan te geven. Maar wat zegt het nu precies?Wat verkopers bedoelen met een tonmeter

Vaak is niet precies duidelijk wat er bedoeld wordt met een tonmeter. Dit is ook een verwarrende term waar veel fouten in gemaakt worden. Een tonmeter is als het ware een afkorting voor ‘ton maal meter’. Wanneer een autolaadkraan in dit geval over een afstand van 10 meter 4 ton kan vervoeren, zou de tonmeter 40 zijn. Dit wordt vaak verward met ton/meter. Deze wijze van schrijven wordt gebruikt bij kilometer per uur, km/h. Hierbij houdt een km/h van 100 in dat je per uur 100 kilometer aflegt. Omdat mensen deze notatie gewend zijn, wordt dit vaak automatisch ook gebruikt voor de tonmeter. Wanneer je echter 40 ton/meter zou opschrijven, schrijf je eigenlijk op dat de machine 40 ton over iedere meter kan verplaatsen. Dit is vaak bij autolaadkranen niet het geval. In dit voorbeeld kan de machine ‘slechts’ 4 ton verplaatsen. Dit is nog altijd ontzettend veel, maar niet zo veel als opgeschreven wordt.

Heeft dit gevolgen voor mijn autolaadkraan?

Deze verwarring kan vervelend zijn en grote gevolgen hebben. Vaak is dit echter niet het geval. Omdat het kopen van een autolaadkraan vaak geen proces is van een aantal uur, maar eerder een van een aantal weken, zal deze verwarring vroeg of laat aan het licht komen. Je hoopt natuurlijk dat dit zo snel mogelijk gebeurt, omdat je anders veel kostbare tijd verliest. Nu je deze voorkennis hebt, kan je er aan het begin van het aankoopproces in ieder geval vast scherp op zijn. Zo verspil je niet onnodig veel tijd!


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 GerardKempers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.