Kies je voor een trommelzeef, luchtzeef of een sterrenzeef?

Kies je voor een trommelzeef, luchtzeef of een sterrenzeef?

Materialen zeven is een veel gebruikte methode in de procesindustrie. Bij het kiezen van een zeefmethode, zijn er een aantal mogelijkheden te bedenken, zoals een trommelzeef, een luchtzeef, een sterrenzeef of een schudzeef. Maar welke soort zeef heb je nodig in jouw bedrijf? En wat zijn nou precies de verschillen? In dit artikel leggen we je dit uit. We behandelen voornamelijk de trommelzeef, en leggen je de verschillen tussen deze zeef en de andere soorten zeven uit.Wat is een trommelzeef precies?

Een trommelzeef wordt ook wel een trommelzeefmachine genoemd. Met deze machine worden bulkgoederen of afval bewerkt. Eigenlijk worden deze materialen als het ware gesorteerd en geclassificeerd. Dit gebeurt door een grote, ronddraaiende trommel, die voorzien is van zeefdekken. Dit kan je zien als een soort roosters. Hier vallen de kleine onderdelen doorheen. De grote onderdelen blijven liggen en worden aan het eind van de rotatie automatisch uit de trommel gehaald. Doordat de trommel ronddraait, wordt de verdeling van wat in de trommel zit constant veranderd. Hierdoor vallen er steeds andere onderdelen door de zeef heen en is uiteindelijk al het afval gesorteerd of geclassificeerd.

Welke soorten zeven zijn er nog meer?

Naast de trommelzeef kennen we ook de luchtzeef, de sterrenzeef en de schudzeef. Bij een luchtzeef wordt er lucht door het materiaal geblazen. Hierbij wordt alles wat afwijkt van het andere materiaal weggeblazen. Bij de sterrenzeef worden vooral dingen voorwerpen of materialen uit het geheel gefilterd die een grotere oppervlakte hebben dan de rest van het materiaal. Bij de schudzeef, die ook wel de trilzeef wordt genoemd, worden kleine materialen door een schuddende zeef gescheiden van de andere materialen.

Moet ik een trommelzeef kiezen, of kan ik beter een andere zeef kiezen?

Dat is volledig afhankelijk van het bedrijfsproces en het materiaal dat u wenst te zeven. Hoewel een trommelzeef zeer efficiënt is en daardoor veel tijd bespaart, is het niet voor ieder materiaal geschikt. Als u serieus er over nadenkt om een zeef aan te schaffen voor uw bedrijf, ondersteunen wij u graag in dit proces. Neem hiervoor contact met ons op via het contactformulier.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 GerardKempers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.