Het gebruik van een potentiostaat

Het gebruik van een potentiostaat

Een potentiostaat is een elektronisch apparaat dat meerdere toepassingen kent in de wereld van de elektrochemie. Deze apparaten zijn ontwikkeld om het voltage te regulieren tussen een werkende elektrode en een referentie elektrode. Deze bevinden zich doorgaans in een elektrische cel.Metalen in drinkwater

Met potentiostaten kunnen onder andere metalen opgespoord worden in vloeistoffen. In ons drinkwater kunnen zich bijvoorbeeld verschillende soorten zware metalen bevinden die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Denk bijvoorbeeld aan koper, lood of nikkel. Dit kan van nature in het water aanwezig zijn, of ontstaan als water te lang stil staat in de leiding. In een laboratorium kan een scheikundig onderzoeker met behulp van een potentiostaat precies zien welke metalen er aanwezig zijn en in welke hoeveelheid.

Ijzer in je bloed

Een andere toepassing van een potentiostaat is het opsporen van ijzer in je bloed. Dus wanneer jij wegens vermoeidheidsklachten bij de huisarts of in het ziekenhuis je bloed hebt laten prikken, dan gaat het bloed vervolgens naar een onderzoekslab. De laborant meet met een potentiostaat het ijzergehalte in jouw bloed.

Meerkanaals potentiostaat

Een meerkanaals potentiostaat, ook wel in het engels een multichannel potentiostat genoemd heeft als voordeel dat er meerdere kanalen aanwezig zijn waardoor er meerder metingen tegelijk gedaan kunnen worden. Vaak zijn er maximaal twaalf individuele modules aanwezig waarmee metingen verricht kunnen worden in een afzonderlijke meetcel.

Ook zijn ze makkelijk aan vrijwel alle soorten computers te koppelen zolang er maar gebruik wordt gemaakt van de juiste software.

Soorten potentiostaten

Elektrochemisch onderzoekers gebruiken verschillende soorten potentiostaten in hun onderzoeken en tests. Waar sommigen geschikt zijn om een grote verscheidenheid aan samenstellingen in vloeistoffen te meten, hebben anderen meer specifieke eigenschappen.

Nieuwsgierig geworden? Kijk voor meer informatie op de site van ST Instruments.

 

 


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 MikeS, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.