Wat is nou eigenlijk akoestiek en hoe plan je hiervoor?

Wat is nou eigenlijk akoestiek en hoe plan je hiervoor?

Bij akoestiek wordt regelmatig gezinspeeld op het gedrag van geluid in een ruimte, maar af en toe ook op de akoestische toepassingen zelf (klankbelevenissen). Aan de invloed van een ruimte op de indruk van geluid wordt vaak weinig gedacht. Op het moment dat het geluid in een ruimte wordt afgegeven, hoor je niet alleen de geluidsgolf die afkomstig is van de geluidsbron, maar ook de eindeloze reflecties van de scheidingswanden, de vloer en het dak. Samen veranderen deze reflecties onopvallend het geluid van geluid, maar daar zijn we ons eigenlijk niet meer zo bewust van. Soms klinken klankreflecties geweldig, vergelijkbaar met een lange echo in een kerk, of een warme, korte resonantie als je onder de douche staat te zingen. In ieder geval wordt dit in een geluidsstudio niet aanbevolen, omdat het je muziek niet helemaal hetzelfde laat klinken als dat het werkelijk is. Dan rest ons de vraag: hoe zorg je er van te voren voor dat de akoestiek in check is? Dit artikel gaat er kort overheen.



De akoestiek verbeteren in het ontwerp

Bepaalde akoestische problemen zijn vaak het gevolg van een verkeerd ontwerp of van bouwkundige beperkingen. Om grote reverberation's te vermijden, moet het focussen of opstapelen van de geluidsgolf worden vermeden. Gladde, gebogen reflecterende oppervlakken zoals koepels en gebogen wanden werken als center elementen, waardoor grote reverberation's ontstaan. Onjuiste blendresultaten ontstaan als het geluid van een deel van het gathering gericht is operation een deel van het publiek. Bovendien kaatsen parallelle wanden in een hall geluid heen en weer, waardoor een snelle, repetitieve pulsatie van geluid ontstaat pass on bekend staat als shudder reverberation en zelfs leidt tot destructieve interferentie van de geluidsgolf. Resonanties bij bepaalde frequenties kunnen ook worden vermeden door het gebruik van schuine wanden. 

Op Akoestiekinfo.nl wordt ook de term akoestische schaduwen genoemd - gebieden waar sommige frequentiegebieden van geluid worden gedempt - kunnen worden veroorzaakt diffractie-effecten als de geluidsgolf rond grote pilaren en hoeken of onder een laag balkon loopt. Grote reflectoren, wolken genaamd, die boven de artiesten hangen, kunnen zo groot zijn dat ze bepaalde frequentieregio's weerkaatsen en andere doorlaten, waardoor de blend van het geluid wordt beïnvloed.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel



© 2015 regiakoestiek, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.