Krachttraining voor Beginners

Krachttraining voor Beginners

Krachttraining maakt je niet alleen sterker, maar ook strakker. Toegenomen spiermassa betekend namelijk dat je de hele dag door, zelfs als je slaapt, meer calloriëen verbrandt. Maar hoe kan je het best beginnen met krachttraining?Krachttraining voor Beginners

Krachttraining is de perfecte manier om je lichaam sterker, maar ook strakker te krijgen. Meer spiermassa betekend namelijk dat je de hele dag door meer calloriëen en dus vet verbrandt.

Beginnen met krachttraining kan echter uitdagend zijn. Nog voordat je de eerste stap in de sportschool hebt gezet ben je overspoeld met oefenschema's, voedingsschema's en ingewikkelde oefeningen die je ook na 20 keer hetzelfde Youtube filmpje kijken nog niet onder de knie hebt. Voor die beginners is Stronglifts 5x5 ontwikkeld.

Stronglifts 5x

Stronglifts 5x5 is een krachttrainingsschema voor beginners, waarbij een laag aantal herhalingen van een beperkt aantal basis oefeningen je langzaamaan sterker en sterker moet krijgen.

Het schema:

DAG 1
5 x 5 Barbell Squats
5 x 5 Barbell Benchpresses
5 x 5 Bent over barbell rows

DAG 2
5 x 5 Barbell Squats
5 x 5 Barbell Overhead Shoulder Presses
1 x 5 Barbell Deadlifts

Elke oefening voer je uit met behulp van een barbell en de gewichten gaan (zeer) langzaam omhoog. Elke dag doe je er 2,5kg bij op.

Door op een laag gewicht te beginnen en er steeds maar een kleine hoeveelheid gewicht aan toe te voegen merk je haast niet dat de oefeningen zwaarder worden. Dat is dan ook de truc: Je hebt al flink wat vooruitgang geboekt voordat je merkt dat de barbell echt tegen begint te stribbelen.

Het grootste voordeel van Stronglifts 5x5 is tegelijkertijd ook wel een nadeel: De simpliciteit kan voor een gevorderde krachttrainer zorgen dat er geen progressie meer wordt gemaakt. Het is dus ook een programma dat je als starter uitvoert (of na een lange pauze), maar dat vervangen dient te worden door een geavanceerder programma op het moment dat je compleet stopt met het boeken van vooruitgang. Tegen die tijd ben je echter stukken sterker en, dankzij de vele oefening, zeer bedreven in het uitvoeren van de basisoefeningen van de krachtsport.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 RikH81, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.