Tafelvoetbal, van hobby tot sport

Tafelvoetbal, van hobby tot sport

Tafelvoetbal, een sport volgens velen, een hobby volgens andere. Tafelvoetbal is een voetbalwedstrijd maar dan gespeeld op een tafel. Zoals in het echte voetbal wordt er eveneens gespeeld met 11 spelers op het veld, deze zijn dan weer verdeeld over vier stangen waarbij 1 keeper, 2 verdedigers, 5 middenvelders en 3 aanvallers.

De wedstrijd zelf kan door 2 of 4 spelers gespeeld worden waarbij iedere speler dan 2 stangen krijgt om met te spelen.

In de openbare plaatsen als cafés, kantines of jeugdhuizen ga je veelal tafels vinden, echter ga je hier altijd een insteek voor moeten voorzien, dit kan €0,50, €1 of €2 zijn naargelang het aantal ballen je wil spelen. Standaard krijg je 13 ballen voor €1.

Wanneer de munt wordt ingestoken kan er begonnen worden met het wedstrijdje tafelvoetbal. De kant waar de ballenbak staat mag als eerst opgaan, wanneer er 10 goals zijn gemaakt , bijv. 5-5 , 6-4 of 3-7, mag de tegenpartij opgaan. De wedstrijd eindigt wanneer het eerste team 11 goals maakt, of wanneer er 10-10 wordt gespeeld, geldt er een gelijk spel.Nationale vs. Internationale regels

Tafelvoetbal wordt helaas in België & Nederland niet herkend als officiële sport, echter in onze buurlanden is dit wel en zijn er ook effectief professionele tafelvoetbal spelers die hier hun brood mee verdienen.

Daar er in het buitenland veel meer ruggengraat aan de sport is, wil dit ook zeggen dat ze hier veel verder mee staan dan bij ons. Inhoudelijk zijn er nationale en internationale bonden die telkens hun eigen regels hebben. Hierbij komt ook nog eens dat elk land ook nog hun eigen “huis tafel” heeft waarbij er in veel gevallen ook nog eens speciale regels gelden.

Verschillende tafelvoetbal tafels

Op het gebied van tafelvoetbal tafels kan ik er wel een 20 verschillende soorten of merken neerpennen echter naar mijn eigen “professionele” tafelvoetbal ervaring kan ik zeggen dat dit de drie grootste verschillen zijn:

  • Spelers, deze zijn van hout of PVC
  • Het speelveld, dit is van hout, PVC of gehard glas
  • Kogellagers of nylon glijlagers

Een combinatie van deze drie onderdelen maakt de tafels zoals ze nu zijn in de verschillende landen en bonden.

Wanneer je wil overgaan tot een aankoop test je toch best eens welk type tafel het beste bij jouw past. Een tafelvoetbal kopen doe je doordacht, het is immers een serieuze investering die nog voor jaren zou moeten meegaan. De huidige tafelvoetbal tafels die nu gemaakt worden zijn er dan ook voor het leven indien goed onderhouden.

De ideale ontspanning

Als ik bij mijn bedrijf de kantine kom binnengelopen zie ik altijd dat onze tafelvoetbal bezet is. Elke pauze , 5min of een half uur mijn collega’s nemen het altijd tegen elkaar op.

Een wedstrijdje tafelvoetbal kan je zien als inspanning of ontspanning, er wordt hier door de wandelgangen gesproken over de ideale pauze.

Bedrijven kunnen een tafelvoetbal kopen of een tafelvoetbal huren, beide mogelijkheden hebben zowel hun voor als nadelen. Wanneer men overweegt een te huren, dan weet je dat de tafel altijd goed onderhouden wordt, je steeds waar voor je geld hebt en na een jaar kan je deze in vele gevallen nog afkomen tegen slechts een fractie van wat hij echt waard is.

Tafelvoetbal is een leuke sport, helaas krijgen wij geen erkenning waarbij dit toch een beetje naar de achtergrond wordt verdreven.  Hopelijk zie je nu dat het niet alleen een caféspel is maar dat het ook een intensieve sport is !


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 dennislembrechts, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.