De functies van een weerstandsband

De functies van een weerstandsband

De weerstandsband is een dunne band van latex die steeds meer gebruikt wordt tijdens het sporten. De mogelijkheden zijn enorm en deze kleine elastische band is dan ook op een heleboel verschillende manieren te gebruiken.

 Soorten

Allereerst zijn deze banden in diverse soorten en maten verkrijgbaar en heeft elk weerstandsniveau heeft een aparte kleur. Een lichte kleur betekent hierbij een lichte weerstand en een donkere kleur een zwaardere weerstand.

Daarnaast zijn er verschillende variaties van een weerstandsband. De standaard versie staat bekend als de fitness band en wordt het meest gebruikt. Deze variant is dun en te koop in verschillende lengtes. Ook de kleinere miniband behoort tot de mogelijkheden. Dankzij het geringe formaat, kan deze gemakkelijk gebruikt worden om de enkels, bovenbenen en kuiten te trainen. Daarnaast is ook de fitness tube verkrijgbaar. Ondanks dat deze band hetzelfde werkt, is deze band vaak dunner en ronder. Naast het verschil in vorm, is deze weerstandsband ook voorzien van handvaten. Deze handvaten zorgen ervoor dat de band gemakkelijker gebruikt kan worden voor bijvoorbeeld de front raises, overhead pulls en upright rows. Verder zijn er power bands te koop. Deze weerstandsbanden zijn langer en dikker dan de standaard versie. Doordat deze banden langer zijn, kunnen deze op andere manieren gebruikt worden. Zo kun je er met je voeten op staan en beide armen tot je schouders tillen of kan de band ergens opgehangen worden. 

Fitness

Een weerstandsband wordt vaak gebruikt voor krachttraining in de fitness. Met deze band kun je je gehele lichaam trainen, van de benen, armen, borst en rug. Toch wordt dit elastiek ook nog in andere sporten toegepast. Disciplines zoals yoga, vechtsporten, bootcamp en cross-fit gebruiken de weerstandsbanden ook. De mogelijkheden zijn dus zeer uitgebreid.

Fysio

Naast het sporten, wordt de weerstandsband ook veel gebruikt bij fysiotherapie. Deze band wordt door fysiotherapeuten veel gebruikt bij de revalidatie van patiënten. Het herstel van een blessure kan bevorderd worden met gebruik van een weerstandsband. Door het gebruik van deze band kunnen spieren flexibeler, sterker en mobieler gemaakt worden.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 AnnaGroeneveld, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.