Wil jij het Pieterpad lopen?

Wil jij het Pieterpad lopen?

Het Pieterpad is de langste wandelroute van Nederland, met een afstand van 498KM. Het begint in het noorden op een plaats die Pieterburen heet en eindigt op de Sint-Pietersberg. Je ziet Nederland op een ongedwongen manier, met veel rust en stilte. De route is officieel geopend sinds 1983. Hoewel het niet de langste langeafstandswandelroute van Nederland is, is het wel de bekendste. Je gaat door landerijen, polders, bossen en historische dorpjes met windmolens. Af en toe een aantal steden, allemaal op een goed onderhouden vlak pad met prachtige stukken natuur. Het is goed bewegwijzerd en wordt over de hele lengte goed bediend door het openbaar vervoer en de accommodatie. Het officiële gidsenboek is in twee delen, Pieterburen-Vorden en Vorden-Maastricht. Een speciale website geeft ook bijgewerkte accommodatiedetails, maar dit is niet  Een route om volop te genieten van wat de wandelroutes in ons eigen kikkerland te bieden hebben.

Een lang weekend

Het Pieterpad wordt ook graag in losse etappes gelopen. Omdat in principe alle 26 Pieterpad etappen te bereiken zijn met het openbaar vervoer, kun je prima een lang weekend gaan wandelen en zodoende twee of drie etappes afleggen. Als je het Pieterpad op deze manier opsplitst, kun je het hele Pieterpad in minder dan 10 weekend afleggen. Wel zo handig als je nog wat vakantiedagen wilt overhouden. 

De Pieterpad route is niet alleen in etappen verdeeld, maar ook in delen. Er is een Deel 1 en een Deel 2. Deel 1 is het Noordelijke deel en Deel 2 het Zuidelijke. Dit heeft te maken met de Pieterpad boekjes, een begrip onder Pieterpadters. In deze boekjes vind je gedetailleerde beschrijvingen en bovendien kun je er informatie vinden over accommodatie langs het Pieterpad. 

Startpunten

De wandelroute kan in beide richtingen gestart worden: aan het noordelijke einde bij Pieterburen, of aan het zuidelijke einde bij Sint-Pietersberg.

Naar Pieterburen

Het dorp Pieterburen ligt in het noorden van Groningen, aan de Waddenzeekust. Het dorp (bushalte Pietersplein) is te bereiken via buslijn 68 vanaf het station van Winsum.

Sint Pietersberg

De Sint-Pietersberg ligt net ten zuiden van de stad Maastricht in de provincie Limburg, op de grens met België. De dichtstbijzijnde bushalte, Mergelweg Sint Pieters, is bij Fort Sint Pieter aan de noordkant van de heuvel. Vanaf de bushalte tot aan de start- en eindplaats bij Sint-Pietersberg is het ongeveer 20 tot 30 minuten lopen.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 Rintsje, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.