Hoe een luchtbed of slaapmat correct gebruiken?

Hoe een luchtbed of slaapmat correct gebruiken?

Slaapmatten behouden langer hun comfort, veerkracht en opblazend vermogen als deze op de juiste manier opgeborgen en gebruikt worden. Omdat er nogal wat onduidelijkheid

 Gebruik van selfinflating slaapmat: Een slaapmat gebruiken is geen rocket science. Zorg voor een nette en schone ondergrond bij het opblazen. Leg de slaapmat netjes op de grond en draai het ventiel open. Geef de slaapmat nu enige tijd de kans om zichzelf vol te laten lopen.  Een slaapmat kan eventueel iets bijgeblazen worden als deze naar persoonlijke voorkeur niet hard genoeg is. Een flinke longinhoud moet genoeg zijn. Draai het ventiel dicht en ga vervolgend op de slaapmat liggen. Laat nu voorzichtig een kleine beetje lucht uit de slaapmat lopen totdat de ergste drukpunten nog minimaal 0,5cm bij de grond vandaan gebleven zijn. Dit is grofweg de beste manier om een slaapmat te gebruiken. Persoonlijke voorkeuren kunnen hier vanaf wijken, zo ligt de een liever op een wat hardere slaapmat en laat dan dus minder lucht uit de mat lopen.

Gebruik van luchtbed: Net als bij een slaapmat is het belangrijk de het luchtbed op een nette en schone grond word gebruikt. Blaas het luchtbed op met de mond of gebruik een voet-, hand- of een elektrische pomp. Soms is een luchtbed voorzien van een ingebouwde voet- of elektrische pomp.

Gebruik van een schuimmat: Het gebruik van een schuimmat is eenvoudig, uitrollen en welterusten.

Voor alle slaapmatten geldt dat gebruik buiten een tent of andere accommodatie de kans op schade groter is. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een kampvuur waar vonkjes van op de slaapmat vliegen of het nat worden van een slaapmat op luchtbed.

Opbergen en oprollen: Een slaapmat na gebruik opbergen in het daarvoor bestemde foedraal kan soms een echte worsteling zijn. Daarom hieronder een filmpje over hoe je het beste jouw slaapmat kan oprollen.

Opslag: Als je even niet er op uit kan dan is de opslag van jouw slaapmat misschien nog wel de belangrijkste tip om jouw slaapmat netjes te houden. Een slaapmat welke niet gebruikt word altijd uitgerold en met een open ventiel opbergen. Opbergen kan gemakkelijk onder een bed achter een kast of op zolder. Op deze manier kan de mat ademen en kan eventueel opgehoopt vocht weer uit de mat drogen. Een slaapmat welke opgerold word opgeborgen zal zijn veerkracht en zelf opblazend vermogen verliezen. Als het ventiel dicht blijft kan er schimmelvorming, in de volksmond “het weer”, ontstaan in schuim alsook in het buitenmateriaal.

 


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 BOBlog, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.