Leuke historische weetjes over Zoetermeer

Leuke historische weetjes over Zoetermeer

Zoetermeer is een hele prachtige stad om te bezoeken. Er zijn best een aantal dingen die mensen niet weten over Zoetermeer. Deze dingen zijn nog best interessant om te weten te komen. Daarom zijn hier een aantal interessante historische weetjes over Zoetermeer waar je waarschijnlijk nog nooit van gehoord hebt. De eerst chocoladepasta

Dit is een weetje die maar vrij weinig mensen weten, maar de eerste chocoladepasta is in Zoetermeer gemaakt. Een Zoetermeerse margarine fabrikant heeft de eerste chocoladeboter voor op brood bedacht. In 1948 heeft de margarinefabriek Brinkers in Zoetermeer het fenomeen chocoladeboter bedacht. In die tijd hadden ze niet veel meer dan boter voor op brood. Daarom was chocoladeboter iets heel erg speciaaks. Er werden daarom ook regelmatig familieleden de fabriek in gesmokkeld om de chocoladeboter te proberen. 

Als je de echte chocoladeboter wilt proberen kan dat nog steeds. Het merk Choba wordt namelijk nog steeds verkocht. Bij grote supermarkten zul je deze chocoladeboter vinden in de schappen. Hier kun je daarom ook van genieten voor minder dan een euro. Dit is zeker de moeite waard om een keer in huis te halen.

ICT

De stad Zoetermeer is vooral op ICT gericht. Daarom zul je in Zoetermeer ook veel ICT vinden. Hierbij moet je denken aan allerlei HBO opleidingen voor ICT. Deze school wordt de HBO ICT academie genoemd. Als je op zoek bent naar een ICT opleiding is Zoetermeer daarom ook een hele goede optie.

Zeer oude stad

Zoetermeer is een hele oude stad. Er zijn zelf stukken hout van meer dan 1000 jaar oud gevonden in het centrum van de stad. Zoetermeer is waarschijnlijk op die plek gevestigd, omdat er vroeger veel veen zat. Dit veen werd niet alleen van het land gehaald, maar ze hebben het zelfs onderwater weggestoken. Dit werd in omliggende steden als turf weer verkocht.

Omdat er zo veel veen weg is gehaald onder de stad, is het gevolg hiervan dat er grote waterpartijen zijn ontstaan. Deze grote stukken water zijn voor een groot deel dicht gepolderd. Aangezien er zoveel weg is gestoken liggen er delen van de oude stad hoger dan andere delen van de stad. Dit kun je goed merken.

Zoetermeer was eerder een dorp en geen stad. De stad is namelijk later pas een stad geworden. Omdat het zo lang een dorp is geweest, heeft het niet alleen een stadscentrum, maar ook een dorpsstraat en een dorpskern. Deze plekken zijn ook prachtig om te zien. Het is zeker de moeite waard om hier een bezoekje aan te brengen. De sfeer in Zoetermeer is ook altijd goed. Je kunt namelijk zo iemand op straat aanspreken als je dat wilt. Voor vragen kun je vaak ook bij de bewoners van Zoetermeer terecht.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Jzuidema, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.