Informatie over het middel Diflucan

Informatie over het middel Diflucan

Diflucan is een geneesmiddel wat helpt tegen candida.
Beter bekend als een schimmelinfectie.

Dit geneesmiddel behoort tot de groep 'antischimmelgeneesmiddelen'. Het kan gebruikt worden om verschillende soorten schimmelinfecties te behandelen, waaronder infecties in de urinewegen, organen, mond, keel, huid, vagina en penis. Ook kan het worden gebruikt om (vaginale) schimmelinfecties te voorkomen. Maar wat is nou precies een schimmelinfectie en waarom behoort het tot de soa's?Candida

Op het menselijk lichaam zijn verschillende soorten gist en bacteriën te vinden die elkaar in evenwicht houden. Wanneer dit evenwicht verstoord wordt, kan het voorkomen dat sommige soorten gist meer gaan groeien. Een bekend soort is candida albicans, ofwel candida. Het gist kan veranderen in een schimmelvorm, wat klachten kan veroorzaken. Bij bijna iedereen is de gist aanwezig op het lichaam maar niet iedereen heeft hier klachten van.

Een schimmelinfectie als SOA

Ook op uw vagina en penis zijn de gisten en bacteriën aanwezig en kan het evenwicht verstoord worden. U kunt dan onder andere last krijgen van klachten zoals:

 • Jeuk
 • Witte afscheiding
 • Libido verlies
 • Pijn

Candida kan via seksueel contact doorgegeven worden aan de partner. Het kan hierbij voorkomen dat u zelf geen klachten heeft, maar uw partner wel. Dit kan zowel bij het geslachtsgemeenschap, mond, keel en huid. Omdat candida haast altijd aanwezig is kan het zijn dat de schimmelinfectie terug blijft komen. Het is daarom goed om zowel uzelf te behandelen als uw partner. Ook kan het zijn dat uw arts het middel voorschrijft om herhaling van de infectie te voorkomen.

De werking van Diflucan

Dit geneesmiddel verzwakt de celwand van de schimmel waardoor deze zich niet meer kan vermenigvuldigen. Uiteindelijk zal de candida afsterven en is de infectie weg.

Gebruik

Slik de capsule heel door met water of bij de maaltijd. Het beste kunt u dit middel iedere dag op hetzelfde tijdstip innemen. De precieze dosis hangt af van de ernst en de aard van de infectie. Raadpleeg een arts voor de juiste dosis. De voorgeschreven kuur dient altijd geheel te worden afgemaakt.

Teveel gebruikt

Als u teveel capsules heeft ingenomen kunt u ziek worden. U kunt dan dingen gaan zien, horen en denken die er niet zijn. Raadpleeg daarom meteen een arts wanneer u teveel heeft ingenomen of ga naar de spoedafdeling van het dichtstbijzijnde ziekenhuis.

Wisselwerking met andere medicijnen

Soms kan het voorkomen dat bepaalde medicijnen op elkaar reageren. Dit kan vervelende klachten geven. Het is daarom goed om voor gebruik altijd met uw arts te kijken of u het middel veilig kan gebruiken. Middelen waarvan bekend is dat dit reageren op het geneesmiddel met een hoog risico:

 • Astemizol
 • Cisapride
 • Primozide
 • Kinidine
 • Erytromycine

Zwangerschap

Het geneesmiddel mag niet tijdens de zwangerschap gebruikt worden, tenzij anders vermeld door uw arts. Wel mag u doorgaan met het geven van borstvoeding als u een enkele dosis van 150mg heeft ingenomen. Bij meerdere doses mag u geen borstvoeding geven.

Autorijden

U kunt duizelig worden of toevallen krijgen door het geneesmiddel, waardoor autorijden een risico kan worden.

Lactose

Dit geneesmiddel bevat een kleine hoeveelheid lactose (melksuiker). Bij gevoeligheid voor lactose is het goed uw arts te raadplegen voor u dit geneesmiddel inneemt.

Bijwerkingen

Bij elk geneesmiddel bestaat er een risico dat er bijwerkingen ontstaan. Zo kan het zijn dat u een allergische reactie op het middel ontwikkeld. Mocht u last krijgen van bijwerkingen, raadpleeg dan meteen uw arts. Bekende bijwerkingen zijn:

 • Plotseling piepende ademhaling, moeite met ademhalen of een drukkend gevoel op de borst
 • Gezwollen oogleden, lippen of gezicht
 • Jeuk over het gehele lichaam, rode huid of jeukende rode vlekken
 • Huiduitslag en zelfs blaarvorming. Dit kan ook voorkomen in de mond en op de tong

Belangrijk om te weten is dat het geneesmiddel uw lever kan aantasten. Dit kan klachten veroorzaken zoals:

 • Geel worden van uw huid en/of ogen
 • Gebrek aan eetlust
 • Vermoeidheid
 • Braken

wanneer deze verschijnselen zich voordoen, stop dan onmiddellijk met het geneesmiddel en raadpleeg uw arts.

Diflucan kopen

Dit geneesmiddel kan zonder of soms met recept gekocht worden bij online apotheken. Controleer bij het online bestellen van geneesmiddelen altijd dat u de originele medicatie toegestuurd krijgt. De aanbieder(s) via deze pagina stuurt u uitsluitend de originele medicatie toe die u ook via de normale apotheek zou ontvangen. Voor een overzicht van alle informatie over diflucan kan het raadzaam zijn om eerst de bijsluiter te downloaden en goed door te lezen.


© 2015 medicatie, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.