Leuk samenwonen als alles geregeld is

Leuk samenwonen als alles geregeld is

Het is een geweldig mooi moment, wanneer je besluit om te gaan samenwonen. Toch komt daar best wat bij kijken. Je kunt niet zomaar met z’n tweeën in een huis gaan zitten. Er zijn vanzelfsprekend regels waar je je aan dient te houden. Het is makkelijk om de keuzes op een rijtje te zetten, zodat je weet wat er allemaal op je af komt.De hypotheek rond krijgen

Het begint natuurlijk met de keuze om samen te wonen en een huis te kopen. Als je het geluk hebt dat je een huis hebt gevonden, moet je kijken of je de hypotheek rond krijgt. Daar moet je keuzes in maken. Het verstandig om je te laten adviseren. Natuurlijk kunnen familie en vrienden je helpen, maar in dit geval is het verstandiger om een hypotheekadviseur in de armen te nemen. Deze weet exact waar je rekening mee moet houden.

Opstellen van een samenlevingscontract

Daarnaast zijn er nog keuzes hoe je wilt samenwonen met je partner. Je kunt tegenwoordig een samenlevingscontract laten opstellen. Hierin leg je vast hoe je kosten verdeelt. Zoals bijvoorbeeld de hypotheekkosten, maar het gaat verder. Je kunt zelfs vastleggen hoe de kosten voor de boodschappen verdeeld worden. Dat is wel erg drastisch, maar denk eens aan je pensioen of aan je spaargeld. Daarnaast leg je ook vast wat er met jullie koophuis gebeurt, wanneer jullie niet meer samenwonen. Maar daar ga je natuurlijk niet vanuit. Voor een samenlevingscontract is het handig om naar een notaris te gaan.

Trouwen is ook leuk

Naast een samenlevingscontract kun je kiezen om te trouwen. Dat is natuurlijk wel het meest romantisch. Dat kan in gemeenschap van goederen, maar het kan ook op huwelijkse voorwaarden. Ook dan is het slim om een notaris in te schakelen, die je goed in proces begeleidt.

Al en met al zijn er zaken waar je aan moet denken als je samen wilt wonen. Gelukkig kun je je hierin goed laten begeleiden, zodat je zoveel mogelijk van het samenleven kunt genieten.


© 2015 BrianA, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.