Heb ik een mediator nodig?

Heb ik een mediator nodig?

In sommige gevallen kan het inschakelen van een mediator hulp bieden bij het bemiddelen bij de oplossing van een conflict. Met een mediator kan er op een nette manier naar een oplossing worden gezocht met de andere partij. Een mediator is in alle gevallen een onafhankelijke partij, die geen oplossingen bedenkt en geen beslissingen neemt. Dit doe je namelijk allemaal nog steeds zelf, een mediator begeleid beide partijen door het proces heen. Denk je nu dat je een mediator nodig hebt, lees dan vooral verder!



Wat doet een mediator?

Letterlijk vertaald is een mediator, een bemiddelaar. Een mediator bemiddeld tussen twee of meer partijen. Een mediator is een onafhankelijke gesprekspartner en velt geen oordeel. Je kunt bij mediatiors in heel Nederland terecht.Hij zorgt ervoor dat jij en je tegenpartijen nader tot elkaar komen en een passende oplossing op tafel krijgen. Je kunt voor allerlei soorten conflicten een mediator inschakelen. Het inschakelen van een mediator is in vergelijking met naar een rechter stappen een stuk sneller en zeker ook goedkoper. Daarnaast is een mediator inzetten minder ingrijpend dan naar de rechter stappen. Het enige is wel dat voor mediation beide partijen moet instemmen, het is namelijk wel vrijwillig. Over het algemeen is het inzetten van mediation succesvol en is er een goede afloop waarin beide partijen gelukkig zijn.

Waarvoor kan ik een mediator inschakelen?

Een mediator is geen rechter, advocaat, therapeut of adviseur. Het is een vorm van bemiddeling waar geen uitspraken gedaan worden door de mediator zelf. Tijdens de gesprekken met de mediator staat het zoeken naar een oplossing voorop. Dit wordt gedaan met professionele communicatietechnieken. Er zijn veel verschillende soorten mediation en voor veel verschillende situaties kan mediation een uitkomst bieden. Je kunt bijvoorbeeld denken aan de volgende situaties:

  1. Conflictbemiddeling
  2. Relatieproblemen
  3. Echtscheidingen
  4. Familieruzies
  5. Erfeniskwesties
  6. Arbeidsconflicten
  7. Zakelijke conflicten

Een mediator kan een uitkomst bieden als twee welwillende partijen een probleem hebben en er beide voor open staan om tot een oplossing te komen.

Dit zijn de voordelen van een mediator

Er zijn veel verschillende voordelen van het inzetten van een mediator. Hier volgt een opsomming van de belangrijkste voordelen:

  1. Een mediator is geschikt voor allerlei soorten conflicten;
  2. Het is goedkoper en sneller dan naar de rechter stappen;
  3. Het is minder ingrijpend dan naar de rechter stappen;
  4. Bevordert en verbetert de onderlinge relatie en communicatie;
  5. Je lost het conflict zelf op;
  6. Beide partijen zullen tevreden zijn met de uitkomst;
  7. Binnen het proces staan respect en communicatie centraal;
  8. Deskundige en professioneel gespreksbegeleiding;
  9. Ruimte voor creatieve oplossingen.

Zoals je ziet zitten er een hoop voordelen aan het inschakelen van een mediator.

Het inschakelen van een mediator kan wellicht ook bij jouw conflict een oplossing bieden als beide partijen hierbij akkoord gaan. Jullie komen dan samen tot een oplossing die het beste uitkomt voor allebei. Er wordt dan voorkomen dat een van de partijen wordt benadeeld en een mediator zorgt ervoor dat beide partijen het beste krijgen.


© 2015 Evautrecht, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.