Een origineel huwelijkscadeau

Een origineel huwelijkscadeau

Het gebruik van hoefijzers voor geluk is al meer dan 1.000 jaar oud. Langzaamerhand is dat gebruik in de loop van de eeuwen ook bij het huwelijk is betrokken. Want iedereen wenst het nieuwe echtpaar natuurlijk geluk voor de komende jaren. Want het bruidspaar kan altijd wat extra geluk gebruiken!Symbool voor geluk

Het hoefijzer neemt bij de huwelijks-plechtigheid vaak een bijzondere plaats in. Iemand veel geluk wensen is altijd een mooi gebaar, maar voor een nieuw bruidspaar is die wens wel heel toepasselijk. Ieder huwelijk is tenslotte een avontuur!

De hoefijzers worden vaak als huwelijkscadeau gegeven aan het pas getrouwde stel om in hun nieuwe huis op te hangen. Vroeger was dit gebruik alleen bij katholieken ingeburgerd, maar we zien het nu ook bij andere geloven en niet gelovigen in gebruik raken. En we zien het in vele landen gebeuren. Van Nederland, Engeland, de USA en Rusland aan toe.

Zilveren hoefijzers

In Schotland is het traditie dat de jongste van de familie een hoefijzer geeft aan de bruid als ze de kerk verlaat. Als dank geeft de bruid een cadeautje terug. Er worden op het internet speciale hoefijzers voor aangeboden. Maar dat zijn geen echt gebruikte ijzers... Het volksgeloof zegt dat die ijzers géén geluk brengen.

Trouwjurk

Ze zeggen dat Ierse bruiden de eerste waren die een echt hoefijzer kregen bij het huwelijk. Tegenwoordig wordt er ook wel gebruik gemaakt van wat subtielere hoefijzers. Bijvoorbeeld in de vorm van een hanger of een klein hoefijzer wat aan het bruidsboeket hangt. Prinses Diana had een klein, 18 karaat gouden hoefijzertje laten vastnaaien in de ceintuur van haar prachtige trouwjurk. Het heeft haar helaas geen geluk gebracht! Maar we hebben ook hoefijzers gezien op de trouwauto en zelfs op de servetten tijdens het diner.

Hoefijzer als huwelijkscadeau

Sommige mensen zeggen dat het hoefijzer de maan symboliseert. De oude grieken offerden een hoefijzer voor het bruidspaar als een vruchtbaarheidssymbool. Opgehangen met de punten naar boven gaf het de mannelijke kracht weer, met de punten naar beneden symboliseerde het de doorstroom van vrouwelijke energie. Waarschijnlijk zijn dit de eerste vermeldingen van hoefijzers en geluk.

Maar niet alle bruidsparen wachten tot ze een hoefijzer krijgen. Tussen de plechtigheden door worden de gasten soms bezig gehouden met het spel 'hoefijzer werpen'. Het is een eeuwenoud spel wat nu nog steeds veel in Amerika wordt gespeeld. Wij hebben er zelfs een blog over geschreven. Je kunt het spel vergelijken met het franse 'Jeu de boules'. In Nederland zien we langzaam aan de belangstelling voor die Horseshoe pitching steeds meer toenemen.

Voor de gasten... Bling, Bling

De hoefijzers bij een huwelijk krijgen steeds meer een 'bling bling' status. De ijzers worden versierd met parels, edelstenen en linten. En vaak worden ze gegraveerd met de namen van het bruidspaar en natuurlijk de datum van het huwelijk. Zelf zien we steeds vaker dat de hoefijzers weer gaan naar de 'Basic' uitvoering: echt gebruikte hoefijzer die vaak worden verguld met 24 karaat goud. Als huwelijkscadeau is deze wel onze bestseller.

Een perfecte start!

Bruidsparen geven tegenwoordig de gasten een hoefijzer als 'bedankje' om daarmee hun dierbaren een beetje van hun eigen geluk te geven. Een perfecte start voor het huwelijk!

Wenskaarten

Hoefijzer wenskaarten zie je overal opduiken: bij de uitnodiging voor het huwelijk, tot aan de hoefijzer die gedrukt staan op het menu voor het diner. Dat de tafels en de omgeving dan versierd worden met echte hoefijzers spreekt dan voor zich.

Huwelijkscadeau

In onze webshop vindt u verschillende uitvoeringen die u perfect kunt geven als huwelijkscadeau.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 hoefijzers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.