Waarom blijft wiet illegaal?

Waarom blijft wiet illegaal?

Wiet is natuurlijk een drugs. Heel veel mensen denken dat de wiet zelf illegaal is, eigenlijk is dit wel zo maar ook weer niet. Je kunt er namelijk niet voor opgepakt worden. Wanneer jij 18+ bent mag jij maximaal 5 gram aan wiet op zak hebben. Alles wat er boven zit word in beslag genomen. Andere dingen zijn in verband met wiet wel illegaal. Wat is wel illegaal?

Als koffieshop is het in 2020 wel illegaal om wiet in te kopen, maar niet om te verkopen. Deze regel heeft geen betrekking op de persoon die de wiet koopt. Het is eigenlijk een hele rare regel. Niemand kan er op handhaven. De wiet mag niet ingekocht worden maar wel verkocht worden. Dit houd dus in dat er niet echt op gecontroleerd op kan worden, want de verkoop is niet illegaal. Deze regel is dan ook niet voor de consument. 

De consument kan maximaal 5 gram wiet op zak hebben, of 5 planten hebben voor eigen gebruik. Alles wat daar boven zit, zal door de politie in beslag genomen worden. Helaas word dan alles in beslag genomen en dan heb je helemaal niets meer aan de prachtige verzameling. Verder is het ook illegaal om in het openbaar wiet te roken. Dit mag natuurlijk ook met alcohol niet. Het is de bedoeling dat de wiet in de koffieshop opgerookt moet worden. Zodra dit niet kan, hoort dit in je eigen huis gedaan te worden. Op die manier ben je ook geen last voor iemand anders. De wiet is wel sterk van geur, dus het is misschien wel beter om in je tuin te gaan staan in plaats van in huis.

Waarom zijn de regels over wiet zo moeilijk?

De regels rondom wiet kunnen voor een hoop mensen nog wel lastig zijn. Dit komt door het feit dat er allemaal dubbelzinnige regels zijn. Aan de ene kant mag iets wel, maar aan de andere kant ook weer niet. De overheid wil wiet niet helemaal illegaal maken, omdat dit tot veel gevolgen kan leiden. Veel mensen gebruiken namelijk wiet. Wanneer de wiet in een koffieshop verkocht word, heeft de overheid er toch nog een beetje grip op. 

Wanneer wiet totaal illegaal word gemaakt, zullen veel mensen dit bij dealers gaan kopen. Dit wil de overheid uiteraard voorkomen. Wanneer je iets bij een dealer haalt kan het namelijk ook zo zijn dat de wiet versneden is. Dit houd in dat het niet volledig wiet is. De wiet kan dan gemixt zijn met tabak of met bepaalde kruiden. Soms word er bijvoorbeeld balsemvloeistof toegevoegd aan de wiet of PCP. Dit wordt op de plant gespoten om de wiet sterker te laten lijken dan dat hij eigenlijk is. Dit is natuurlijk niet waar je voor betaald. Je wilt wel gewoon wiet krijgen die daadwerkelijk iets doet. In sommige gevallen zal de wiet veel minder sterk zijn, omdat het dan versneden is. 


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Jzuidema, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.