Afscheid nemen van een overledene

Afscheid nemen van een overledene

Heeft u recent een dierbare verloren? Dan kan het nemen van afscheid moeilijk zijn. Wat er met iemand gebeurd na zijn overlijden kan impact hebben op de manier waarop je scheid kan nemen.Vroeger werd er altijd gekozen voor een begrafenis. Het moment dat de kist in de grond werd gelegd, is het moment om afscheid van iemand te nemen. Echter, tegenwoordig kiest men steeds vaker voor een crematie. Hierbij kan je het moment dat de overledene naar het crematorium gaat, zien als het moment om afscheid te nemen. Of het moment dat diegene naar de oven gaat.

Uitstrooien

Een andere manier is door het as van de overledene uit te strooien. Dit kan op een plek zijn die speciaal was voor de overledene of een prachtige plek in de natuur. Bij de meeste plekken is het toegestaan om het as uit te strooien, maar voor de zekerheid wordt aangeraden om te informeren bij de desbetreffende gemeente. De regels kunnen namelijk per gemeente verschillen. Je wilt voorkomen dat je tijdens het uitstrooien te maken krijgt met de politie.

Assieraden

Een alternatief of aanvulling voor het uitstrooien van iemand is het aanschaffen van een assieraad. Assieraad een is sieraad met daarin een askamer. Hier wordt een kleine hoeveelheid as bewaard. Dit kan bijvoorbeeld een ketting, oorbel, armband of fotolijst zijn.

Vooral bekend zij de ashangers, waarbij een sieraad om de nek wordt gehangen. Hierbij bevat het sieraad de as. Zo is de overledene altijd dichtbij het hart. Zo kun je enerzijds afscheid nemen en tegelijktijdig diegene altijd bij je dragen.


© 2015 Stramark, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.