Wanneer geef je seksuele voorlichting

Wanneer geef je seksuele voorlichting

Voorlichting kan op vele gebieden plaats vinden. Voorlichting over gezondheid, persvoorlichting, voorlichting van de gemeente over een nieuwe plantsoenindeling in je wijk enz. 
Al deze soorten voorlichting bestaan uit het geven van informatie. Zo is het geven van  seksuele voorlichting ook het geven van informatie over de voortplanting, maar het is ook nog zoveel meer!
 Is seksuele voorlichting nodig?

Volmondig ja, dat is nodig. En niet alleen het verhaal van de voortplanting. De seksuele voorlichting dient veel uitgebreider te worden, nu het hebben van seks ook steeds op jongere leeftijd gebeurt en met meer verschillende partners. Praat ook over het gevaar om een seksueel overdraagbare aandoening (soa) op te lopen als je kind onveilig vrijt. Vertel over lover boys en seks op internet. Vertel over het bestaan ervan en waarschuw je kind ervoor. Dit wil je als ouder misschien wel helemaal niet weten of accepteren dat het gebeurt. Toch is het raadzaam hiermee rekening te houden en dus je kind erover te informeren. Dat het fout gaat is natuurlijk nooit uit te sluiten, controle blijft nodig Denk nu niet dat gebeurt wel op school. Het is echt de taak van de ouders dit te doen. Vraag maar eens na of de school van je kind aandacht heeft voor of tijd besteedt aan seksuele voorlichting. Dit zou best eens in veel gevallen tegen kunnen vallen. Laat het in elk geval niet van derden afhangen of het wel of niet gebeurt. Geef zelf voorlichting!

Op welke leeftijd begin je met het geven van voorlichting?

Veel zal afhangen van je eigen opvoeding. Hoe heb jij het destijds ervaren: voorlichting van je ouders te krijgen? Hoe gaven zij jou voorlichting? Kreeg je wel voorlichting? Van wie, van vader of moeder? De ouderen onder ons hebben misschien wel helemaal geen voorlichting gekregen. Dit laatste moet je voor je kinderen niet willen, het hoort bij de opvoeding om over dergelijke moeilijkere zaken ook te praten. Het is van belang om je kind wegwijs te maken op seksueel gebied. Op jonge leeftijd zal het op een luchtige, leuke manier gaan. Alhoewel kinderen nu al moeten leren dat er een bepaald gebied van hun lichaam is, waaraan alleen zij zelf mogen komen. Dit ter voorkoming van allerlei misstanden in de kinderopvang, maar ook tegenover ooms, tantes, buurtgenoten enz. Je weet nooit waar een zieke geest opduikt, dus bereid je kind goed voor. Hoewel misbruik nooit is uit te sluiten helaas. Er is steeds de relatie kind – volwassene. Hoe sterk moet een kind dan in zijn schoenen staan, om weerstand te bieden?

De wat oudere kinderen zullen wat lacherig worden als je het thema: seksuele voorlichting noemt. Pubers denken het allemaal wel te weten. En natuurlijk weten zij ook veel, van elkaar, door de media. Er valt vaak niets nieuws meer te melden. Blijft echter nog steeds de taak om de gevaren te bespreken van het onveilig vrijen, de lover boys en internet. Praat er niet teveel over en bemoeder niet teveel, dit werkt averechts. Breng het bijvoorbeeld ter sprake als er iets dergelijks in het nieuws komt. Vraag je kind naar zijn mening, het kan je gerust stellen.

Je kunt ervoor zorgen dat er condooms in huis zijn op een bekende plek voor de kinderen. Vertel je kind dit gewoon als een mededeling zoals je ook vertelt waar de chips ligt, dat werkt beter dan ellenlange verhalen. Teveel informatie daar lopen je kinderen voor weg, of luisteren er niet naar. Eigenlijk willen ze dit van hun ouders niet horen, schaamtegevoel? Leg één of enkele goede voorlichtingsboeken op een vaste plaats. Dan is er in elk geval de mogelijkheid om dingen op te zoeken als kinderen er moeilijk over kunnen praten.

Voor ouders van verstandelijk gehandicapte kinderen is het ook een groot probleem om seksuele voorlichting te geven. Zij hebben ook de vragen, wanneer en hoe? Er staat altijd een bepaalde vereniging voor hen klaar waar ze terecht kunnen met hun vragen. Ook ouders van niet gehandicapte kinderen kunnen voor hulp, of informatie bijvoorbeeld bij de GGD terecht. Er worden zelfs informatie avonden gegeven alleen over dit onderwerp: seksuele voorlichting. Het is een houvast om hierover met derden, andere ouders en deskundigen van gedachte te wisselen.

Het is eigenlijk best jammer dat er rondom seks voor zoveel zaken gewaarschuwd moet worden. Laat je er echter niet van weerhouden om naast het waarschuwen ook de mooie kant te belichten.


© 2015 mier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.