Hoe ouders pubertijd van hun kind ervaren

Hoe ouders pubertijd van hun kind ervaren

Wanneer je een kind of kinderen in de puberleeftijd hebt, krijgt het gezin een heel ander gezicht. De puber wil voor “vol”worden aangezien en gedraagt zich daarom uitdagend soms heel onderscheidend en commanderend naar de rest van het gezin. Hij vertelt stoere verhalen, van de meest in zijn ogen leuke grappen die op school zijn uitgehaald.Ouders

Gaat zich waarschijnlijk anders kleden en een ander kapsel laten aanpraten. Natuurlijk wil hij later naar bed dan zijn jongere broertje of zusje. Niet alleen zijn gedrag maar ook zijn lichaam laat zien hoe hij verandert. In seksueel opzicht en in lengte wordt duidelijk dat volwassenen en pubers steeds meer gelijkwaardig worden. Dit kan ervoor zorgen dat je je als ouder best wat ongemakkelijk voelt. Er ontstaat een bepaalde lichamelijke afstand, een welterusten kusje kun je voortaan vergeten, een hand op zijn schouder leggen zal worden weggeduwd. Even wennen, maar na enkele puberjaren komt er weer veel voor terug. Jouw puber moet eerst weer zijn eigen lijf kennen, ermee vertrouwd raken en sowieso vertrouwen in zichzelf opbouwen. Jouw puber zal overal kritiek op hebben, in jouw ogen onzinnige kritiek. Negeer je dit dan ben je ongeïnteresseerd, ga je er tegen in dan ontstaat er een hevige woordenwisseling. Je koelkast zul je vaker moeten vullen, ongevraagd wordt je voorraad opgegeten of gedronken. Om het voor jezelf en de rest een beetje gezellig te houden moet je een en ander door de vingers zien. Nu is het niet altijd kommer en kwel voor jou als ouder. Je puber kan je ook tot schaterlachen brengen. En zeker is dat, door toedoen van hem, jij vaak terug denkt aan je eigen puberteit.

Overbodig voelen

Je kunt je als ouder vaak overbodig voelen: er wordt toch niet naar je geluisterd. De invloed van leeftijdgenoten is veel groter dan die van jou. Het is prima dat pubers met elkaar praten over allerlei onderwerpen (en in mindere mate met jou). In de toekomst krijgen ze ook veel met leeftijdgenoten te maken, ze nemen samen beslissingen, discussiëren met elkaar en vaak corrigeren ze ook elkaar. Toch zijn ouders nog steeds belangrijk bij de opvoeding, hoewel je niet direct de vruchten er van plukt. Pas later, veel later ga je merken wat je je kind hebt aangeleerd en meegegeven aan normen en waarden. Soms zie je de resultaten pas als jouw kind zelfstandig gaat wonen of zelf een kind gaat opvoeden. Het is dus erg belangrijk om je kind veel van je eigen normen en waarden voor te leven. Sla je je kinderen, loop je schreeuwend door het huis, dan zal jouw kind dit gedrag hoogstwaarschijnlijk overnemen. Komt je kind uit een warm nest waar problemen worden besproken en opgelost dan zal hij dit overnemen voor de rest van zijn leven en ook weer doorgeven aan zijn kroost. Dus al lijkt het erop dat je er als ouder (tijdelijk) niet toe doet, je bent ontzettend belangrijk en hebt een voorbeeldfunctie.

Respect

Een goede ouder krijgt respect van zijn kind en geeft respect aan zijn kind. Dit gaat niet vanzelf. Als je altijd alles goed vindt, zal je puber dat in het begin wel gemakkelijk vinden, maar later zal hij denken dat je niet geïnteresseerd bent in zijn welbevinden. Je hoeft het namelijk niet steeds met elkaar eens te zijn. Jouw mening mag best afwijken van die van je kind. Een discussie hoef je niet uit de weg te gaan voor de lieve vrede. Jouw mening is belangrijk, maar geef ook jouw kind de kans zijn mening te geven, al hoef je er niet altijd aan toe te geven. Weet je even geen antwoord te geven, dan neem gerust de tijd erover na te denken en laat je niet dwingen tot een beslissing waar je later spijt van krijgt. En vooral ben niet bang om fouten te maken. Dat mag best! Je kunt er later op terug komen en excuses voor maken: een ouder is ook maar een mens.

Twijfel je enorm aan jezelf, of vraag je je af hoe andere ouders het allemaal fixen met hun kinderen, dan kun je denken aan een oudercursus. Er zijn diverse oudercursussen die allemaal informeren, ervaringen met elkaar uitwisselen en oefeningen doen uit de praktijk. Ook kun je thema`s op tafel leggen, waarvan meerdere cursisten het belang inzien en er meer over willen weten: seksuele voorlichting, drugs, alcohol enz. Het kan enorm opluchten om met mensen te praten die ongeveer hetzelfde meemaken, ervaren als jij. Ook krijg je nieuwe ideeën over de aanpak bijvoorbeeld.

En weet: blijf opvoeden, blijf er bewust mee bezig. Er is niet één manier de enig juiste.


© 2015 mier, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.