Wat doet een burn-out coach

Wat doet een burn-out coach

Wat is een burn-out coach en wat kan hij of zij voor jou betekenen? Burn-out coaches helpen mensen met stressklachten of een burn-out. Langdurige stress, overspannenheid en burn-out

Wanneer stress te lang aanhoudt dan kan dit leiden tot overspannenheid of zelfs een burn-out. In dit laatste geval zijn je lichamelijke en geestelijke reserves volledig op. In het ergste geval komt je lichaam  dan volledig tot stilstand. Dit gebeurt niet van de een op de andere dag, wel kan het zo zijn dat een specifieke gebeurtenis de druppel is die de emmer doet overlopen.

Voor het zover is gekomen, sta je meestal mentaal en fysiek al een langere tijd onder druk. Je bent dan niet meer in staat om de spanning volledig af te bouwen, waardoor stress zich gaat ophopen in je lichaam. Vaak gaat dit gepaard met onverklaarbare pijntjes, negatieve gedachten en oplopende emoties. Je verliest langzaam maar zeker het gevoel van controle over je eigen leven. Je voelt je dan oververmoeid, je hebt een opgejaagd gevoel van binnen, je slaapt slechter, je hebt concentratieproblemen, je voelt je somber, je laat goede gewoonten en je routine los en je wordt vatbaarder voor ziekte.

Gelukkig is het nooit te laat om hier iets aan te doen. Zo kun je je bijvoorbeeld laten helpen door een stress coach of een burn-out coach. Hij of zij begeleidt je dan om het tij te keren.

Wat doet een stress coach of een burn-out coach?

De primaire focus van een stress coach of een burn-out coach is om jou handvatten te bieden, waarmee je kunt herstellen en de controle over jouw leven volledig in eigen beheer te nemen. Dit met het doel dat je na je herstel zelf ook in balans kunt blijven.

Afhankelijk van de mate van opgebouwde stress duurt het herstel korter of langer, maar je zult herstellen. Een gespecialiseerde coach leert jou om je stresssignalen tijdig te herkennen en er de juist actie op te ondernemen. Het helpt dan vaak om na te gaan waar je energie van krijgt en waar je op leegloopt.

Een van de eerste dingen die een goede stress coach of burn-out coach zal doen is jou verschillende technieken aanreiken om de lichamelijke en geestelijke stress te verminderen, zodat je herstel direct kan beginnen. Denk hierbij aan ademhalingsoefeningen en advies met betrekking tot routines in beweging, ontspanning, gezonde voeding en nachtrust.

Daarnaast onderzoek je de oorzaken van de stress, want duurzame verandering begint bij inzicht in je eigen niet-werkende patronen, zowel in je werk- als privéleven. Dit kunnen diepgewortelde patronen in denken, voelen en doen zijn. Denk hierbij aan perfectionisme, overmatig verantwoordelijk op je nemen, moeite hebben met ‘nee’ zeggen en grenzen aangeven en het ondergeschikt maken van je eigen belangen. De stresscoach of burn-out coach begeleidt hierbij, maar dit vraagt van de coachee ten eerste ook een hoge mate van zelfreflectie om inzicht te krijgen in wat niet werkt en ten tweede discipline om nieuwe patronen aan te leren en vast te houden.

Aanvullend kan de stress coach of burn-out coach ook handvatten bieden voor tijdsmanagement, assertiviteitstraining aanbieden, helpen bij het vergroten van zelfvertrouwen en het verbeteren van communicatievaardigheden. Denk hierbij aan het leren opmerken van je grenzen om deze vervolgens aan te geven en te bewaken.

Samengevat leert dit type coach je om een voor jou werkende balans te realiseren zodat je controle houdt over je leven en jij je hierdoor gezonder en gelukkiger voelt, zowel fysiek als mentaal.

Waar vind ik een goede stress coach of burn-out coach?

Ieder individu is uniek en elke situatie is anders. Onderzoek daarom goed welke coach voor jou geschikt is. Dit gaat verder dan alleen het aanbod en de opleiding van de coach. Zo is het belangrijk dat je een klik hebt en een vertrouwensband met de coach kunt opbouwen. De enige manier om hier achter te komen is om kennis te maken met een of meerdere coaches. Zo kun je een weloverwogen beslissing maken.

Heb je zelf last van stressklachten en zoek je hulp?

Ik (Wim Schoenmaker) maak graag kennis met je, zodat jij kunt onderzoeken of ik je verder kan helpen met je stressklachten, overspannenheid of burn-out. Dit kennismakingsgesprek is geheel vrijblijvend en gratis!


© 2015 wimschoenmaker, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.