Hoe leer je leven met hoogbegaafdheid?

Hoe leer je leven met hoogbegaafdheid?

Iedereen kent de term hoogbegaafdheid wel of misschien ken je wel iemand die zelf hoogbegaafd is. Maar wat houdt hoogbegaafdheid nou eigenlijk precies in en hoe is het leven als hoogbegaafde? Of hoe is het om te leven met een hoogbegaafd persoon? In dit blog proberen we je antwoord te geven op deze vragen, veel leesplezier!Moeite met aansluiting in de jeugd. 

Een veel voorkomend probleem waar hoogbegaafde personen mee te maken hebben is moeite met aansluiting bij leeftijdsgenoten. Dit probleem doet zich al voor op de basisschool, het probleem in de aansluiting komt door het verschil in de ontwikkeling. Jonge hoogbegaafde kinderen ondervinden hier de gevolge al van, omdat ze al een stuk verder zijn in de ontwikkeling is de aansluiting met leeftijdsgenootjes erg lastig. DEnk hierbij aan ontwikkeling van natuurlijk kennis maar ook de ontwikkeling van communicatie. Omdat het hoogbegaafde kind dan al snel als ‘anders’ wordt gezien door de kinderen kan dit voor onzekerheid zorgen. Het gevoel van onzekerheid wordt natuurlijk door niemand als fijn ervaren dus dan gaat het kind zich afsluiten om dat gevoel niet meer te hebben en wordt het een eenling. Dit zorgt weer voor eenzaamheid, of ook voor het label ‘ autistisch’ omdat het kind dus niet met andere kinderen communiceert.

Kenmerken van hoogbegaafdheid. 

Wat zijn de hoogbegaafdheid kenmerken? Een aantal voorbeelden zijn perfectionisme, chaotisme & liever alleen werken.

Perfectionisme is een van de bekendste kenmerken, iemand die hoogbegaafd is wil alles tot in de puntjes perfect hebben en zal vaak ook niet rusten totdat dat het geval is. Hierdoor wordt ook vaak het label autisme gebruikt omdat het voor deze personen lastig is om iets los te laten als het niet helemaal naar zijn of haar zin is. Chaotisme is een kenmerk wat vaak wordt ervaren door de omgeving van een hoogbegaafd persoon. Omdat het persoon in kwestie heel makkelijk out of the box kan denken en dus met heel veel ideeën tegelijk kan komen kan dat door buiten sanders als chaotisch ervaren worden. En dit terwijl het voor diegene zelf allemaal heel logisch en duidelijk is in zijn of haar gedachte. Het laatste kenmerk is samenwerken met anderen. Hier wordt vaak moeite ondervonden, en dan met name samenwerken met mensen die zelf niet hoogbegaafd zijn. Dit zorgt voor irritatie en onbegrip in bijvoorbeeld discussies en overleg.


© 2015 BrianA, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.