Wat moet je weten over het regelen van een uitvaart?

Wat moet je weten over het regelen van een uitvaart?

Bij het overlijden van een dierbare komt veel kijken, er moet immers enorm veel geregeld worden. Daarnaast is het regelen van een uitvaart vaak emotioneel zwaar. Ondanks dat het erg zwaar kan zijn, is het belangrijk om scherp en zakelijk te blijven. Zo voorkom je hoge kosten en kun jij jouw dierbare een waardig afscheid geven. Voor de uitvaart, tijdens de uitvaart en zelfs na de uitvaart moeten er dingen geregeld worden. Wij begrijpen dat er op zo’n moment veel op je af komt. Daarom zetten wij hieronder op een rijtje waar je op zou moeten letten bij het regelen van een uitvaart.Voor de uitvaart

Een sterfgeval moet zo snel mogelijk gemeld worden bij een arts, het overlijden moet namelijk door een schouwarts worden vastgesteld. Dit kan een arts uit een ziekenhuis zijn, of een huisarts indien de overledene thuis overleden is. Als het overlijden gemeld is, ontvang je een zogenoemde A-B verklaring. Hierop staat de datum van overlijden en de vermoedelijke doodsoorzaak. Deze verklaring is nodig om aangifte te doen bij de burgerlijke stand.

Het is gebruikelijk dat de overledene kort na het overlijden gewassen en aangekleed wordt. Zonder specifieke kennis is het lastig om dit zelf te doen, het is daarom aan te raden om dit over te laten aan een medewerker van een uitvaarondernemer. Wegens praktische redenen is het verstandig om een uitvaartondernemer uit de buurt in te schakelen. Woon jij bijvoorbeeld in Amsterdam? Dan is het aan te raden om een uitvaartondernemer in Amsterdam in de arm te nemen. Nadat de overledene gewassen en aangekleed is, kan er gekozen worden om de overledene op te baren. Dit kan op verschillende plekken, bijvoorbeeld in een uitvaartcentrum of thuis.

De uitvaart regelen

Als je de uitvaart gaat regelen is het belangrijk om allereerst na te gaan of er al zaken geregeld zijn door of voor de overledene. Staan de wensen van de overledene op papier en heeft de overledene een uitvaartverzekering?

Indien je inzicht hebt in de wensen van de overledene is het aan te raden om contact op te nemen met een uitvaartverzorger, bijvoorbeeld uitvaartverzorging Amsterdam. Een uitvaartverzorger kan veel zaken voor je uit handen nemen en je emotioneel steunen tijdens deze heftige periode. Een uitvaartverzorger zal veel werk voor je kunnen doen, maar het is belangrijk dat je zelf ook na denkt over wat je wilt tijdens de uitvaart. Wil jij of andere naasten bijvoorbeeld graag wat zeggen tijdens de uitvaart? Welke muziek wil je dat er gedraaid wordt en wil je foto’s laten zien? Het is belangrijk dat je over deze zaken nadenkt en dit bespreekt met de uitvaartondernemer.

Na de uitvaart

Na de uitvaart komt het gemis vaak hard aan, maar moet er ook nog veel geregeld worden. Zo kan je denken aan het afsluiten van betaal- en spaarrekeningen, de auto van de overledene, de eventuele erfenis en de woning. Een goede uitvaartverzorger ondersteunt je niet alleen bij het regelen van de uitvaart, maar ook bij de nazorg na de uitvaart. Daarnaast kan je met een uitvaartverzorger terugblikken op de uitvaart en kan een uitverzorger hulp bieden bij het verwerken van het verlies.


© 2015 BrianA, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.