Wat kan social media doen met tieners?

Wat kan social media doen met tieners?

Social media is tegenwoordig heel erg belangrijk. Voor volwassenen wat minder dan voor tieners. Tieners hechten een hele hoop waarde aan social media. Dit kan positieve gevolgen hebben, maar het kan ook leiden tot negatieve uitingen. Het is als ouder zeker handig om te weten waar je tiener zich in bevind, want anders begrijp je ook niet zo goed waarom het zo belangrijk is. Vrienden

Veel tieners hebben al een hoop volgers op hun social media. Soms is het in de honderden, maar andere tieners hebben alweer een groter bereik. Tieners krijgen hierdoor het idee dat al hun volgers hun vrienden zijn. Ze willen namelijk een hoop delen op hun social media. Dit is natuurlijk niet waar. Mensen die af en toe je foto leuk vinden zijn niet je vrienden.

Tieners ervaren dit soms wel zo en kunnen daarom gekwetst worden wanneer ze door krijgen dat dit helemaal niet het geval is. Over het algemeen krijgen tieners steeds vaker internetvrienden. Soms zijn het daadwerkelijk vrienden, maar in veel gevallen worden tieners ook gebruikt om meer volgers te krijgen. Dit kan soms van kwaad tot erger lopen. Je kunt namelijk geld verdienen wanneer je genoeg volgers hebt met bijvoorbeeld de advertenties. Hierdoor kan er al snel misbruik van de tiener gemaakt worden. 

Zelfbeeld

Een heel erg negatief punt is toch zeker wel het zelfbeeld wat jongeren krijgen van social media. Jongeren krijgen het idee dat ze er perfect uit moeten zien. Op social media zijn een hele hoop modellen te vinden. Als het niet mannen zijn dan zijn het wel vrouwen, maar ze hebben bijna altijd een perfect lichaam. Een lichaam waar heel erg veel tieners van dromen. Helaas is het vaak onmogelijk om zo'n lichaam te krijgen als tiener.

Veel tieners krijgen hier een negatief zelfbeeld door. Ze denken perfect te moeten zijn. In sommige gevallen krijgen ze anorexia en er zijn ook zeker gevallen waarbij tieners depressief worden. Dit komt door alle negatieve beelden die hun op zich afkrijgen. Als tiener sta je midden in je leven en hoef je niet precies te weten wat je wilt. Helaas word dit niet zo omschreven op het wereld wijde web. Veel tieners denken hierdoor al hun hele toekomst moeten uit te stippelen. 

Alles uit zich zelf halen

Er zitten ook zeker positieve punten aan social media voor de tieners. Sommige tieners worden erg bewust van waar ze mee bezig zijn. Zo willen ze door naar social media te kijken alles uit zich zelf halen. Ze willen misschien beter hun best doen op school of willen een betere baan later. Dit is zeker iets positiefs, want als tiener weet je niet precies wat je wilt. Wanneer je dan motivatie krijgt van anderen, kan dit je heel erg helpen bij stappen die je nog moet maken in je verdere leven. 


© 2015 Jzuidema, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.