Leven in een prestatiemaatschappij

Leven in een prestatiemaatschappij

Stel, je hebt net een paar maanden een nieuwe baan. Als werknemer wil je je graag bewijzen waardoor je wat extra hooi op je vork neemt. In eerst in stantie lijkt hier niets mis mee, maar dit kan zeer ongezonde gevolgen hebben. Tegenwoordig wordt van er van de werknemer verwacht dat er harder wordt gewerkt en dat je minder zeggenschap over bepaalde onderwerpen kan inbrengen. Een burn-out staat zó om de hoek. Voor de werkgever betekent dit dat een werknemer langdurig ziek kan worden. Dat is balen! Hoe kan dit worden voorkomen en wat is het traject hierin?Arbeidsdeskundig onderzoek

Als een werknemer voor een lange tijd arbeidsongeschikt is, wordt er een arbeidsdeskundig onderzoek opgestart om te kijken op wat voor termijn de werknemer zijn werk weer kan hervatten. De arbeidsdeskundige onderzoekt hierin de mogelijkheden binnen het 1e en 2e spoor en brengt hier een advies over uit. Als werknemer is het belangrijk om in de gaten te houden dat het doel van het gesprek is om te bepalen of je nog geschikt bent voor de huidige functie. De werknemer moet er alles aan doen om te kunnen blijven werken en eventueel (tijdelijk) ander soort werk uitvoeren. Mocht het na dit onderzoek duidelijk worden dat je als werknemer geen mogelijkheid hebt om in het bedrijf werkzaam te blijven, dan zal spoor 2 ingezet worden.

Reintegratie tweede spoor

Het eerste of tweede spoor? Wat houdt dit precies in? Het eerste spoor is dat de werknemer passend arbeid kan verrichten binnen het huidige bedrijf. Een werkgever kan bijvoorbeeld de werkplek aanpassen, de werklast verlagen of andere werktijden in acht nemen. Pas daarna is volledig ander werk uitvoeren (binnen hetzelfde bedrijf) nog een laatste optie. Maar als de situatie zodanig is dat het huidige werk nooit meer te hervatten is en ander werk niet passend, dan zal er naar passend werk buiten het eigen bedrijf gezocht. Dit wordt het tweede spoor genoemd. Als werknemer wil je natuurlijk graag bij je huidige bedrijf blijven werken, maar de arbeidsdeskundige zal uiteindelijk aangeven of het nodig is om een 2e spoor traject te starten.

Loopbaanbegeleiding

Bij de loopbaanbegeleiding voor re-integratie is het belangrijk dat de huidige oorzaak van werkloosheid niet over het hoofd gezien mag worden. De zoektocht ligt dus niet alleen naar een nieuwe baan of bedrijf maar ook moet het passend zijn.

Loopbaanbegeleiding helpt bij de voorbereiding voor het solliciteren en vooral kijken naar wat iemand wel kan. Iedere man of vrouw, jong of oud die werkt of wil werken heeft baat bij deze loopbaanbegeleiding. De loopbaancoach brengt samen met de medewerker de arbeidsmarktmogelijkheden in kaart en kijkt naar alle mogelijkheden om passend werk te vinden.

Bron | Adxpert


┬ę 2015 SjoerdKleijheeg, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.