Hoeveel kost een uitvaart?

Hoeveel kost een uitvaart?

De kosten van een begrafenis of crematie worden vaak onderschat. De kosten verschillen per gemeente. Tevens liggen de kosten voor een begrafenis vaak hoger dan een crematie. Hieronder vind je meer informatie betreft de kosten.Kosten begrafenis

De basiskosten bestaan uit een uitvaartverzorger, rouwvervoer, de laatste verzorging en opbaren. Daarnaast moet je rekening houden met de plechtigheid. Denk hierbij aan de uitvaartdienst, rouwboeket, rouwkaarten en catering. De grafkosten verschillen per gemeente. Hierbij kan je kiezen tussen een algemeen graf of een eigen graf. De kosten liggen tussen de €800 en €7.000 euro. Veel mensen kiezen voor een grafsteen op het graf. De kosten hiervan liggen tussen de €2000 euro. Dit zijn de basis uitgaves. Je kan nog kiezen voor een persoonlijke touch. Denk hierbij aan een luxere kist, een rouwadvertentie in de krant, volgauto’s en bijvoorbeeld extra catering.

Uitvaart door de gemeente

Als er geen nabestaanden bekend zijn, die de uitvaart kunnen betalen, dan betaalt de gemeente de uitvaart. Hierbij moet wel vermeld worden dat de gemeente de nabestaanden en familie wel op probeert te sporen. Eenmaal gevonden ontvang je alsnog de rekening. Hierbij is het soms verstandiger om de uitvaart meteen zelf te betalen, ondanks dat je geen contact meer met elkaar had. Het is namelijk zo dat de kosten vaak hoger zijn als de gemeente de uitvaart regelt via een uitvaartondernemer. De kosten uitvaart kunnen dus erg wisselen.

Begraafplekken

Begraafplekken en een plek in een urenmuur zijn meestal tijdelijk. Denk hierbij aan een periode van 10 of 20 jaar. Tevens zitten er verschillen in de prijs voor een gemeentelijke begraafplaats en een kerkelijke begraafplaatsen. Kerkelijke begraafplaatsen zijn over het algemeen goedkoper. Als je de desbetreffende plek na 10 of 20 jaar wilt behouden is het mogelijk om te verlengen. De tarieven hiervoor lopen uiteen.

 

Weekend begrafenissen

Als een uitvaart in het weekend is, is het mogelijk dat de kosten hoger uitvallen. Dit komt omdat er een weekendtoeslag berekend wordt. Voornamelijk de personeelskosten vallen dan hoger uit. Denk hierbij aan dragers die ingeschakeld moeten worden en het rouwvervoer.


© 2015 liza1205, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.