11 Tips om meer zelfvertrouwen te krijgen

11 Tips om meer zelfvertrouwen te krijgen

Zelfvertrouwen, de een die heeft het in overvloed, de ander een groot tekort. Het is ook niet iets wat je zomaar even ontwikkelt, toch zijn er wel wat tips om meer zelfvertrouwen te krijgen. Het kan namelijk een handige eigenschap in bepaalde situaties. Wanneer je bijvoorbeeld een groep mensen dient toe te spreken, kan het heel vervelend zijn als je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt. Maak dus handig gebruik van onze tips en ontwikkel jouw eigen zelfvertrouwen. Hieronder vind je 11 werkende tips. Wil je meer zelfvertrouwen tips? Klik dan hier: meer zelfvertrouwen tips.Het is gelukt!

Mensen hebben de neiging om het negatieve te onthouden en de goede dingen te vergeten. Maak eens een lijstje met alles wat vandaag wel goed ging en niet alleen maar hetgeen wat je weer net niet af hebt gekregen of de afspraken die anders liepen dan je wilde. Door de geslaagde momenten te benoemen voor jezelf kan jij makkelijk jouw zelfvertrouwen vergroten.

Ga de uitdaging eens aan

Stel je zelf een uitdaging, maar wel een realistische. Je zult ervaren dat wanneer je dit doel hebt bereikt, jouw zelfvertrouwen zal toe nemen. Je hebt het toch maar weer mooi voor elkaar gekregen. Een complimentje voor jezelf, je kan het. Probeer ook eens een moeilijke opdracht aan jezelf te geven en deze te volbrengen. Je kunt meer dan dat je denkt.

Doe iets met opbouwende kritiek

Het is nooit leuk om te horen, kritiek. Maar kritiek kan ook positief bedoeld zijn, laat deze kritiek toe. Kijk realistisch naar de kritiek en adviezen die je krijgt. Kan je er iets mee, doe er dan iets mee. Heb je er niets aan, vergeet het dan weer snel en ga verder zoals je bezig was.

Ken je positieve eigenschappen

Wanneer je jezelf moet omschrijven komen vooral de negatieve eigenschappen snel aan de orde. Helemaal niet nodig, wat ieder mens heeft ook positieve eigenschappen. Waarom zou je deze niet benoemen? Neem je zelf eens goed onder de loep en leer je goede eigenschappen kennen. Maak bijvoorbeeld eens een lijstje met de goede eigenschappen. Begin elke zin met “ik ben” of “ik heb”. Draag de lijst bij je, regelmatig zal je nieuwe, goede eigenschappen van jezelf ontdekken.

Ga ook om met succesvolle mensen

Mensen met weinig zelfvertrouwen voelen zich vaak snel bedreigd door mensen die succesvol zijn. Vaak ben je dan geneigd om te gaan met mensen die minder zijn dan jijzelf en dat terwijl je van succesvolle mensen zo veel kunt leren. Negativiteit trekt negativiteit aan, maar succes trekt ook succes aan. Ga dus om met mensen die je bewondert en je zult merken dat ze jou motiveren om ook succes te creëren.

Neem eens wat meer tijd voor jezelf

We vergeten het vaak te snel, tijd maken voor onszelf. Ga een middagje vissen, lekker zwemmen of gewoon een terrasje pakken. Maak tijd voor jezelf vrij, zorg goed voor jezelf en gun jezelf even een time-out. Door dit te doen erken je dat jouw behoeften aan een stukje ontspanning net zo belangrijk zijn als die van anderen. Hier mee vergroot je jouw eigenwaarde en zelfvertrouwen.

Wees minder steng voor jezelf

Waarschijnlijk kun je de situaties waar jouw gebrek aan zelfvertrouwen je finaal in de weg zit, heel goed opnoemen. Maar heb je er wel eens aan gedacht om jouw eigen eisen aan jezelf bij te stellen? Heb je op een feestje moeite met het leggen van contact? Verwacht dan niet van jezelf dat je een spontaan gesprek zult gaan voeren. Stel je zelf een haalbaar doel voor ogen. Bijvoorbeeld dat je met 1 persoon een simpel gesprek over het weer zal voeren. Dit doel is makkelijker te behalen en het behalen van het doel geeft je een stoot zelfvertrouwen, want je hebt het toch maar weer mooi gedaan!

De complimenten zijn er ook voor jou

Wanneer je weinig tot geen zelfvertrouwen hebt, ben je ook snel geneigd om complimenten af te slaan en jezelf wijs te maken dat men dit alleen zegt om aardig te zijn. Maar waarom zou jij geen complimenten mogen krijgen? De kans dat ze serieus en oprecht zijn is veel groter dan je denkt. Complimenten vergroten je zelfvertrouwen. Niet alleen jij vindt het goed gelukt, ook je baas, bezoekers, klanten of vrienden vinden het project een goed geslaagd exemplaar. Neem ze dus gerust aan, want jij kunt het ook, dat blijkt.

Onzeker zijn mag best!

Wie weinig zelfvertrouwen heeft, is in de eerste plaats heel onzeker over zichzelf. Deze twee dingen gaan bijna hand in hand door het leven,, maar dat is helemaal niet erg. Onzeker zijn is geen schande en mag je gewoon toe laten. Analyseer je onzekerheid wel. Is deze terecht of is er een logische verklaring voor? Wanneer je door deze analyse een hoop onzekerheid aan de kant kunt schuiven, zal er een stukje zelfvertrouwen voor terug komen.

Denk positiever

Ken je dat, negatieve gedachten? Zet ze eens om in positieve gedachten. Wanneer een negatieve gedachten bezit van je neemt, ga dan eens na of er bewijs is voor deze gedachten. Zo niet zet ze dan om in positieve gedachten. Bijvoorbeeld de gedachten ”Ik heb de hele presentatie verpest”, zet deze eens om in “oke het ging niet perfect maar wat kan ik heir aan verbeteren?”. Door dit regelmatig te doen zal je zien dat je veel positiever in het leven komt te staan

Blijf oefenen

Veel situaties waar je zelfvertrouwen voor nodig hebt zijn voor meer mensen een probleem. Je bent echt niet de enige en vooral de eerste paar keren is alles eng en lastig. Maar oefening geeft je steeds meer vertrouwen dat jij het ook kan. De eerste keer gaat het voor 10% goed, de volgende keer voor 30% en zo bouw je steeds verder aan jezelf tot dat je uiteindelijk ook het kan. Bedenk je wel altijd, ook al doe je het jaren, niemand doet het perfect, ook niet na jaren oefening. Dat hoeft ook niet, want juist dat maakt het persoonlijk. Fouten maken doen we allemaal, dus ook jij mag dat. Je hoeft niet perfect te zijn om geliefd te worden.


© 2015 Ralph, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.