Soorten Kanker

Soorten Kanker

Welke soorten kanker zijn er allemaal en welke soorten kanker kunnen ontstaan door roken? Ontdek er in dit artikel alles over. Bekijk hier de rest van het artikel: Soorten Kanker door roken Roken is een van de belangrijkste risicofactoren voor verschillende soorten kanker. Het gebruik van tabak en de blootstelling aan tabaksrook zijn verantwoordelijk voor een aanzienlijk aantal kankergevallen wereldwijd. Hieronder bespreken we enkele voornaamste soorten kanker die direct gerelateerd zijn aan roken.

  1. Longkanker: Dit is de meest bekende kanker gerelateerd aan roken. Roken is de primaire oorzaak van longkanker, verantwoordelijk voor ongeveer 85% van alle gevallen. De schadelijke stoffen in tabaksrook beschadigen de cellen in de longen, wat uiteindelijk kan leiden tot kanker.
  2. Mondkanker: Rokers hebben een veel hoger risico op mond- en keelkankers. Dit omvat kanker van de lippen, tong, mondholte, keelholte en strottenhoofd. Tabaksrook en de chemische stoffen die het bevat, kunnen de slijmvliezen in de mond beschadigen, wat de kans op kanker verhoogt.
  3. Slokdarmkanker: Roken verhoogt ook het risico op slokdarmkanker. De irriterende stoffen in rook kunnen leiden tot veranderingen in de cellen van de slokdarm, wat kan resulteren in kanker.
  4. Blaaskanker: Er is een aanzienlijke correlatie tussen roken en het risico op blaaskanker. De chemicaliën in sigaretten worden gefilterd door de nieren en geconcentreerd in de urine, wat de blaas kan beschadigen.
  5. Pancreaskanker: Roken is een van de risicofactoren voor pancreaskanker. De giftige stoffen in sigarettenrook kunnen de pancreas beïnvloeden, wat het risico op deze vorm van kanker verhoogt.
  6. Nierkanker: Net als bij blaaskanker kunnen de carcinogenen in tabaksrook de nieren beschadigen en het risico op nierkanker verhogen.

Roken is niet alleen schadelijk voor de roker zelf, maar ook voor de mensen om hen heen door blootstelling aan tweedehands rook. Stoppen met roken kan het risico op het ontwikkelen van deze en andere soorten kanker aanzienlijk verminderen. Het is nooit te laat om te stoppen, en er zijn veel hulpmiddelen en ondersteuningsdiensten beschikbaar om mensen te helpen bij het stoppen met roken.

meer weten? Lees hier mijn volledige artikel: Soorten kanker die je krijgt door roken


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 Mart, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.