Wat is er slecht aan koffie?

Wat is er slecht aan koffie?

Nederlanders zijn gek op koffie en gemiddeld drinkt een persoon bijna 150 liter per jaar aan koffie. Weinig kunnen de dag niet meer zonder beginnen. Er zijn veel verhalen over de voordelen en de nadelen van koffie en er is veel onderzoek naar gedaan. Wat is er slecht aan koffie?Waar komt koffie vandaan?

Koffie is al een aantal eeuwen niet meer weg te denken in de westerse wereld, maar het komt hier niet vandaan. Koffie is voor het eerst ontdekt in het oosten van Afrika en vond in de zestiende eeuw zijn weg naar Europa. Al snel verspreide het zich over Europa. Niet alleen Afrika is geschikt voor het groeien van koffie, maar ook landen als Zuid-Amerika en Indonesië groeien koffiebonen. De meeste bekende koffiebonen zijn Arabica en Robusta.

Wat zijn de voordelen van het drinken van koffie?

Het grootste voordeel van het drinken van koffie vinden de meeste mensen de aanwezig van cafeïne. Veel mensen zweren er ook bij dat ze koffie nodig hebben om wakker te worden. Maar koffie heeft ook nodig andere voordelen. Het beschermt tegen diabetes en kan zelfs enkele vormen van kanker voorkomen. Het zit namelijk vol met antioxidanten. Ook helpt koffie in het voorkomen van de ziektes Parkinson en Alzheimer.

Wat zijn de nadelen van het drinken van koffie?

Het drinken van koffie heeft een aantal nadelen. Ten eerste is koffie verslavend. Juist de cafeïne wat mensen helpt om wakker te worden en hun energie geeft, is tevens verslavend. Bij het drinken van twee koppen koffie op een dag kun je al verslaafd raken aan koffie. Wanneer je opeens ook stopt met het drinken van koffie, kun je last krijgen van ontwenningsverschijnselen welke wel tien dagen kunnen aanhouden. Dit verschilt per persoon en ook hoeveel koffie je drinkt. Wanneer je stopt met het drinken van koffie kun je last krijgen van hoofdpijn, concentratieproblemen maar ook zelfs depressie en prikkelbaarheid.

Het drinken van koffie kan ook voor slaapproblemen zorgen. Juist door de aanwezigheid van cafeïne kan het voor mensen moeilijk zijn om in slaap te vallen. Dit verschilt wel per persoon. De een kan prima in slaap vallen na het drinken van koffie, terwijl de andere vervolgens de hele nacht wakker is.

Koffie maakt het aanmaken van de stof melatonine moeilijker en verstoord dit proces. Deze stof zorgt ervoor dat je eerder in slaap valt, maar ook beter slaapt. Het zorgt ervoor dat je immuunsysteem beter werkt.

Als laatste heeft het drinken van koffie een negatief effect op je bloedsuikerspiegel. Bij iemand die koffie drinkt herstelt het bloedsuikerspiegel minder snel dan wanneer iemand geen koffiedrinkt. Daarnaast kan koffie ook ervoor zonder dat de regulering van de hoeveelheid glucose in het bloed minder goed loopt.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 jconline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.