Wat zijn de voordelen van Kokosvet

Wat zijn de voordelen van Kokosvet

De laatste jaren is kokosvet een enorme hype geworden. Op het internet kun je op vele blogs lezen over de geweldige voordelen die kokosvet kan hebben voor je lichaam en algemene gezondheid. Toch komen er steeds meer tegen geluiden over of dit vet eigenlijk wel gezond is. Wat zijn de voordelen van kokosvet?Wat is kokosvet?

Kokosvet is de laatste jaren een enorme hype geworden. Wat is kokosvet? Kokosvet valt onder de groep verzadigde vetten. Jaren geleden stonden deze vetten er meer bekend om dat ze juist ongezond zijn. De laatste onderzoeken wijzen nu uit dat het meer het tegenovergestelde is. Verzadigde vetten bestaan uit zogenoemde langeketenvetzuren en zijn moeilijk afbreekbaar. Doordat ze moeilijk afbreekbaar zijn, verzamelen ze zich vooral op plekken als de benen en heupen. Kokosvet bestaat uit middellange ketenvetzuren welke een gezondere variant is voor het lichaam dan normaal vet.

De gezondheidsvoordelen van kokosvet

Een van de gezondheidsvoordelen van kokosvet is dat deze een gezonde energiebron is. Het vet bevat Middellange ketenvetzuren (MCT’s). Dit zorgt ervoor dat deze vorm van vet snel wordt opgenomen in het lichaam en gelijk kan worden ingezet als een energiebron voor het lichaam. Het komt na je darmen gelijk in je bloed terecht, hierdoor wordt het vet niet gelijk opgeslagen in de heupen en benen, maar juist gelijk omgezet. Hierdoor is het een gezonde energiebron voor je lichaam.

Een ander voordeel van kokosvet is dat het helpt bij het afvallen. Het stimuleert namelijk de stofwisseling in het lichaam doordat de vertering van het MCT makkelijker gaat. Dit zorgt ervoor dat voedsel sneller en beter door het lichaam verwerkt op opgenomen wordt. Dit helpt in het proces om af te vallen. Ook bevat deze vorm minder calorieën en helpt het bij het tegengaan van het hongergevoel. Tevens houdt het meer het bloedsuikerspiegel  op peil.

Kokosvet zorgt voor een betere weerstand van je lichaam. Het vet bevat namelijk een bepaald zuur genaamd laurinezuur. Dit vindt je vaak terug in babymelk en zorgt voor een grotere weerstand tegen ziektes door bacteriën. Het zuur heeft ook positieve effecten op het cholesterol. Het zuur verhoogd namelijk het High-density-lipoproteïne en dit zorgt er op zijn beurt weer voor dat het cholesterol verlaagd wordt.

Een betere opname van vitamines. Kokosvet heeft een positief effect op de manier waarop het lichaam mineralen en vitamines opneemt waaronder calcium en magnesium. Deze zijn belangrijk voor een goed functioneren van het lichaam.

Hoe moet je kokosvet gebruiken?

Kokosvet wordt voornamelijk gebruikt om mee te koken. Je kunt het gebruiken als bakolie zonder dat het de gezondheidsvoordelen verloren gaan. Ondanks de hoge temperaturen van het bakken, blijft de samenstelling van het vet hetzelfde. Ook kan het gebruikt worden als boter voor op brood en kan het gebruikt worden in andere maaltijden.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 jconline, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.