Een gezond eetschema maken!

Een gezond eetschema maken!

Op internet zijn tal van eetschema’s te vinden. Echter is niet elk schema voor iedereen geschikt. Iedereen heeft namelijk een andere calorie- en macrobehoefte. Daarbij kan het een eetschema zijn voor bij te komen of een eetschema afvallen. Ieder eetschema is persoonlijk. Daarom kun je het beste een op maat maken.Hoe ziet een gezond eetschema eruit?

Zoals wij al zeiden is dat een eetschema persoonlijk dient te zijn. Maar de basis van gezonde voeding is voor het grootste deel hetzelfde. Een gezond eetschema bevat daarom (bijna) altijd de volgende zaken:

  • Zoveel mogelijke onbewerkte voeding: Bijna altijd geldt: hoe natuurlijker een product, hoe gezonder.
  • Gevarieerd: Eet zo gevarieerd mogelijk, neem daarom vaker één handje noten of zaden.
  • Grotendeels plantaardig: Er moet zoveel mogelijk groenten en fruit gegeten worden. Denk aan 250 tot 300 gram groenten en 2 stukken fruit per dag.
  • Varieer in je eiwitbronnen: Veel mensen eten graag vlees, maar probeer naast vlees 1 of 2 keer per week vis te eten. Vegetarisch eten is ook gezond, denk hierbij aan peulvruchten zoals linzen, bonen, kikkererwten enzovoort.

Hoe maak je een eetschema?

Berken eerst je calorieën. Daarna ga je je macro’s berekenen. Nu ga je je eetmomenten bepalen. De meeste mensen kiezen drie eetmomenten, dat is echter niet ideaal. Je krijgt namelijk snel trek tussen de maaltijden door. De kans is dan groter dat je zult gaan snacken. Kijk daarom vooral wat voor jou prettiger werkt in combinatie met werk en/of school. Heb je je eetmomenten gekozen, dan ga je nu het leukste doen, namelijk het kiezen van recepten. Ga op zoek naar leuke en gezonde recepten. Door middel van nieuwe recepten begin je steeds meer gevarieerder te eten, daarnaast kan het ook nog eens gezonder zijn dan kan en klare maaltijden. Dan de volgende stap, je eetschema samenstellen. Kijk wanneer je het beste wat kunt eten, en verdeel dit goed over de week. Daardoor ben je gegarandeerd gevarieerd bezig.


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo
© 2015 webwings, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.