Waar komt caseïne vandaan?

Waar komt caseïne vandaan?

Een vraag waar veel mensen mee rondlopen is wat de herkomst van caseïne is. Vaak wordt gedacht dat caseïne een stof is die niet goed in te nemen is omdat het ook gebruikt wordt in hele andere producten, zoals verf en pleisterkalk. Dit staat echter los van elkaar. Zoals ook voor bijvoorbeeld whey-eiwit geldt, is ook voor caseïne de bron te vinden in melk. Het is een stof die in veel meer voedingsproducten voorkomt dan misschien gedacht wordt. Dit wordt vooral duidelijk wanneer ontdekt wordt hoe de stof precies gewonnen wordt. Dat werkt op de volgende manier.
In melk
In vrijwel alle gevallen is het zo dat eiwit een melkeiwit betreft. Dit is dus ook het geval voor caseïne. De stof beslaat zelfs tachtig procent van de eiwitten in melk. Er zijn verschillende processen waardoor de stof uit de melk gehaald kan worden. Dat kan onder andere door voor verzuring te zorgen. Zo kan het filteren, waarbij ook andere soorten eiwit zoals whey vrijkomen, plaatsvinden en kan de melk van zijn belangrijke voedingsstoffen beroofd worden. De gefilterde eiwitten kunnen vervolgens weer in allerlei vormen terugkomen. Daaronder is een bekende vorm die vrijwel iedereen op bijna dagelijkse basis tegenkomt.

In kaas te vinden
Wanneer melk wordt gefilterd, dan wordt het whey-eiwit eruit gehaald. Wat vervolgens overblijft is het wrongel. Dit is de stof waarvan bijvoorbeeld ook kazen worden gemaakt. De stof staat dan ook in veel kringen bekend als kaaseiwit. In de basis is deze vorm veel belangrijker dan andere soorten eiwit. Dit komt omdat de afgifte weliswaar langzaam is, maar wel gemakkelijk. Zo komen de aminozuren die essentieel zijn in het lichaam dus ook gemakkelijker vrij. Er zijn naast de bekende eiwitshakes ook allerlei andere producten, waaronder de eerdergenoemde kaas, waarin de stof in grote mate teruggevonden kan worden.


 


 


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 LizaDekkers, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.