Doet oogchirurgie pijn?

Doet oogchirurgie pijn?

Waar denk je aan bij 'ooglaseren'? Denk je aan naalden die in je oog prikken en laserstralen die gaten er doorheen branden? Maak je geen zorgen, want dit is absoluut niet het geval. Voor laser oogchirurgie zijn geen naalden nodig en er zal absoluut niets doorgebrand worden, omdat de laserstraal eigenlijk koud is.Veel mensen hebben het idee dat ooglaseren een riskant, pijnlijk proces is - een idee dat voortkomt uit een gebrek aan kennis over de operatie. Wellicht dat onderstaand artikel wat misverstanden .

Vóór de operatie

Eerst zal de chirurg verdovende oogdruppels in het oog van de patiënt doen. Daarna zal hij of zij de oogleden vastklemmen met een speculum om het oog tijdens de procedure open te houden.

Tijdens de operatie

Eerst moet het hoornvlies van de patiënt blootgelegd worden om het opnieuw te kunnen vormen. Bij een PRK (Photo Refractive Keratectomie) behandeling schraapt de chirurg het epitheel af (de dunne laag bovenop het hoornvlies). Bij een LASEK (Laser Assisted Epithelial Keratomileusis) behandeling wordt het epitheel los gesneden en verplaatst naar de zijkant. Tijdens een LASIK behandeling wordt een klepje in het hoornvlies gecreëerd en opzij geklapt. Met het blootgestelde hoornvlies zal de chirurg de laser op het oog richten en het hoornvlies opnieuw vormgeven.

Als de patiënt PRK of LASEK heeft ondergaan, zal de chirurg het epitheel vervangen en een zachte contactlens plaatsen om het op zijn plaats te houden.

Als iemand LASIK heeft ondergaan, zal de chirurg de hoornvliesflap weer op zijn plaats terugplaatsen. Hij of zij zal waarschijnlijk ook oogbescherming op weg naar huis moeten dragen. De flap herstelt van nature binnen enkele minuten. Een LASIK-patiënt krijgt ook oogdruppels om te voorkomen dat zijn ogen te droog worden.

Is er pijn voor de operatie?

Patiënten voelen geen pijn vóór de operatie want de eerste stap die de chirurg neemt is het aanbrengen van druppels die het oog verdoven. Tegen de tijd dat de chirurg de oogleden van de patiënt openklemt, is de verdoving al in werking getreden. Sommige mensen vinden het idee van een klem op hun oogleden een beetje eng of ongemakkelijk. De beste manier om daarmee om te gaan is te ontspannen. Denk eraan, je zult echt geen pijn voelen omdat je oog is behandeld met een verdovingsmiddel. Je chirurg zal je ook een licht kalmerend middel kunnen aanbieden als je zeer gespannen bent tijdens de procedure.

Is er pijn tijdens de ingreep?

De laserprocedure is over het algemeen pijnloos. Het oog zal volledig gevoelloos zijn door de verdoving. Sommige patiënten hebben gemeld dat ze enige lichte druk op hun oog voelen tijdens het laseren. De laserbehandeling zelf duurt slechts ongeveer 30-40 seconden, dus elk ongemakkelijk gevoel zal minimaal en van korte duur zijn.

Is er pijn na de operatie?

Patiënten hebben verschillende ervaringen gemeld na het ooglaseren. Sommige PRK- en LASEK-patiënten voelen lichte steken, terwijl anderen matige pijn ervaren. Voor PRK-patiënten stopt het ongemak in de meeste gevallen nadat het epitheel volledig is gesloten. Voor LASEK-patiënten is de herstelperiode korter. LASIK-patiënten hebben het veel gemakkelijker als het gaat om het genezingsproces, omdat de hoornvliesflap heel snel geneest. De meesten ervaren in het slechtste geval droogheid en een lichte stekende sensatie.

Nog steeds zorgen?

Doet het laseren van de ogen dus pijn? Over het algemeen niet. Maar de beste manier om eventuele angsten voor de procedure te overwinnen, is door met je chirurg erover te praten. Bespreek elke fase van de operatie, zodat je weet wat je kunt verwachten


Facebook logo Twitter logo Google Plus logo

Reageer op dit artikel© 2015 ysranobir, het auteursrecht van dit artikel ligt bij de auteur. Zonder toestemming van de auteur is vermenigvuldiging verboden.